BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Irak'ta maceraya girmeyiz

Koç Holding Yönetim Kurulu Bşakanı Mustafa Koç,Irak'ta hükümetin izleyeceği politika doğrultusunda yatırım yapacaklarını ifade etti.

Abone ol

Sabah Gazetesi'nden Dilek Güngör' e açıklamalarda bulunan Koç Holding'in patronu,Kuzey Irak'ta hükümetin izleyeceği politika doğrultusunda hareket edeceklerini ve bölgede yatırım konusunda aceleci olmadıklarını  ifade etti.Koç ayrıca ,IŞİD saldırıları dolayısıyla kaosta olan Irak'ın petrol ihtiyacının Tüpraş üzerinden karşılanmasına nasıl baktığı  şeklindeki soruya,hükümetin izleyeceği politika ve Irak'la yapılacak anlaşmaların belirleyici olacağı cevabını verdi.Somali'den petrol alımı yaptıklarını ifade eden Koç,Kuzey ile iki tarafın arasında mutabık olmayan anlaşmanın içine girmelerinin kendileri için doğru bir hamle olmayacağının altını çizdi.

OTOYOL DEFTERİNİ KAPATTIK
Mustafa Koç'a Yavuz Sultan Selim bağlantı yollarının özel sektöre satış ihalesiyle ilgilenip ilgilenmediği de soruldu. Ülker ve Malezyalı UEM ile 5.7 milyar dolar bedelle kazandığı köprü ve otoyol özelleştirmesi iptal edilen Koç'un sözleri "O defter bizim için kapanmıştır. Yatırım olarak baktığımızda öncelik arz etmiyor" oldu. "Yeni yatırım alanları var mı?" sorusuna da "Marina ihalesi bizim için önemliydi" cevabını verdi.

DOĞU'YU BIRAKTI BATI'YA GİDİYOR
Maret'ten sonra Tat Gıda'ya bağlı Harranova Besi ve Tarım Ürünleri A.Ş.'yi de satan Koç Holding'in gıdadan çıkıp çıkmayacağı merak ediliyordu. Koç bu iki operasyonu Tat'ın mali bünyesini kuvvetlendirmek için yaptıklarını söyledi. Koç, "Planlıydı. Stratejik olarak alınan kararlar bunlar. Muhakkak ki satın alan kişiler için de cazibe arz ediyor. Dolayısıyla bir kazan-kazan durumu oldu diye düşünüyorum" dedi.

ALAN HAYRINI GÖRSÜN
Çözüm süreci öncesinde bölgeye yapılan yatırımın sosyal sorumluluk projesi olduğunun hatırlatılması üzerine de Koç, "14 yıl oldu. Bölgeye yeterince katkıda bulunduk. Alan hayrını görsün" cevabını verdi. Ardından da Holding'in CEO'su Turgay Durak araya girdi: "Tat salça, domates ve süt ürünleri ile makarna üretimine devam edecek. Yaptığımız şirketin mali bünyesini kuvvetlendiren ve odaklanmasını artıracak konular." Gıdada büyüme mesajı veren Koç'un, Barcelona dönüşünde uzun süredir ortak arayan ve üretimi durduran Muharrem ve Hilmi Kayhan'ın peynir ve süt markası Moova Gıda'yı tüm haklarıyla beraber toplam 32 milyon TL'ye satın aldığı haberi geldi. Bu yeni hamleyle Şanlıurfa'daki tesisini ABD'li ortağına satan Koç, Aydın'da gıda alanında yeni bir yatırım yapmış olacak.

INDESİT'TE 'İKİNCİ RAUND'U YAPMADIK
Geçtiğimiz günlerde İtalyan Merloni Ailesi, Indesit'teki yüzde 44.2'lik çoğunluk hisselerini satmak istediği gruplar arasında Koç Holding'i de telaffuz etmişti. Indesit'in satışıyla ilgilenip ilgilenilmediği sorusuna da Mustafa Koç, "Biz bir bağlayıcı olmayan bir teklif verdik. O rakam kabul görmedi. Onun üzerinde ikinci raund yapmadık" diyerek cevap verdi. Indesit'in Rusya ve Türkiye'nin de içinde olduğu büyük Avrupa coğrafyasında yüzde 13'lük pazar payı bulunuyor.

130 ÜLKEDE SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ
Sohbetimizde Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu'na "FC Barcelona'ya sponsorluğu futbolla mı sınırlı kalacak" diye sorduk. Çakıroğlu şöyle yanıtladı: "FC Barcelona ile 4 yıllık kontratımız var. İki taraf da bu işten memnun kalırsa, sporun başka branşlarına ileride bakabiliriz. Kulübün çok sayıda sosyal sorumluluk projesi var. Biz de başta Türkiye olmak üzere Beko'nun bulunduğu 130 ülkede futbola dönük sosyal sorumluluk projeleri üzerinde duracağız."

YILLIK RAKAM 10 MİLYON EURO MU?
Beko'nun Barcelona sponsorluğu konusunda Mustafa Koç ve FC Barcelona Başkanı Josep Maria Bartomeu ısrarlı sorularımıza rağmen yıllık sponsorluk bedelinin 'gizli' tutulduğunu söylemekle yetinmişlerdi. Fakat İspanyol gazeteleri 10 milyon euroluk bir rakamı telaffuz ediyor. Dönüş yolunda gazetelere göz gezdirirken El Periodico'nun takıma sponsor olan şirketlerle ilgili bir haberine rastladık. Haberde Beko'nun sponsorluk bedeli de yazılıydı.