BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.390,19
HABER /  DÜNYA

Irak’la iki kapı daha

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, hafta sonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani...

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, hafta sonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani arasında Diyarbakır’da yapılan görüşmede, iki yeni sınır kapısının açılması hususunda mutabakata varıldığını belirtti.
Bakan Yazıcı, Irak sınırına kurulacak yeni iki gümrük kapısına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Merkezi Irak hükümeti ile yapılan görüşmelerde Aktepe-Bacuka Kara Hudut Kapısı ile Habur-3 Köprüsü’ne ilişkin olarak mutabakata varıldığını ve ilgili protokol ve mutabakat zaptının imzalanabileceği bilgisi alındığını belirten Bakan Yazıcı, “Bu çerçevede ülkemize davet edilen Irak merkezi hükümeti delegasyonu ile Kasım ayının son haftası veya Aralık ayının ilk haftasında Ankara’da görüşmeler yapılması ve mezkur protokol ile mutabakat zaptının imzalanması öngörülmektedir” ifadesini kullandı.
Yıllık 12 milyar dolarlık ticaretin yapıldığı Irak-Türkiye arasında 1.6 milyon araç trafiğinin yaşandığı Habur Sınır Kapısı ticareti karşılamaya yetmediği için ilave olarak Aktepe ve Ovaköy kapılarının açılmasına yönelik anlaşmanın 2009 yılında imzalanmış olmasına rağmen Irak yönetiminden onay çıkmadığını hatırlatan Bakan Yazıcı, “Temmuz ayında Türkiye’ye gelen Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin de katıldığı Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Komitesi toplantısında Habur’a ilave olarak Aktepe ve Ovaköy Sınır Gümrük Kapıları’nın açılması hususunda taraflar arasında müzakereler yapılmıştır. Hafta sonu ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani arasında Diyarbakır’da yapılan görüşmede konu ele alınmış ve iki kapının ivedi olarak açılması hususunda mutabakata varılmıştır” dedi. Yazıcı şöyle devam etti:
“Açılması planlanan Ovaköy ve Aktepe’de iki yeni sınır kapısı ve üç yeni gümrük geçiş noktası oluşturulacaktır. Gülyazı’da bir tane, Hakkari’de iki tane açılması planlanan gümrük geçiş noktasının yapım çalışmalarına yakında başlanacak olup, bu iki yeni sınır kapısının Ortadoğu, Kafkaslar ve Türkiye açısından ülkelerimiz ticaretine önemli katkılar sağlayacaktır.”
(İHA)