BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,45
HABER /  DÜNYA

Irak’ın hassasiyeti dikkate alınacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolleri konusunda Irak merkezi hükümetinin hassasiyetinin dikkate alınacağını s...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolleri konusunda Irak merkezi hükümetinin hassasiyetinin dikkate alınacağını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Elektrik Dağıtım Hizmetleri (ELDER) Yönetim Kurulu üyeleriyle KCETAŞ’ta gerçekleştirilen toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’yle Merkezi Yönetim Kuzey Irak petrolünün dünya piyasalarına taşınmasıyla ilgili mutabakata vardıklarını ilan ettiler. Bu gelişmeye ilişkin neler söylemek istersiniz?" sorusuna Yıldız, "3’lü mekanizma ile başlamıştı. Iraklı kardeşlerimiz, ’Biz geri kalan kısmını kendi aramızda çözeriz’ diye söylediler ve Irak’ın tamamını normalleşmesiyle alakalı ve elde edilen her petrol, doğalgaz gelirinin Irak’a ait olduğu bir ortam yakalanıyor. Türkiye burada olumlu katkılarını koymaya devam edecek ve Merkezi Irak Hükümeti’nin hassasiyetlerine bu anlaştıkları çerçevede katkı koymaya Türkiye devam edecek" cevabını verdi.
Petrol gelirlerinin oluşacağı bir yapının Iraklılar arasında kurulduğuna işaret eden Yıldız, test çalışmalarının bittiğini ve bununla alakalı Merkezi Irak Hükümeti’nden kendilerinin tayin edeceği bir elemanla beraber buradaki miktarların tespit edileceğini hatırlattı. Yıldız, "2014 yılına petrolün alışık olmadığı bir biçimde barışın gerekçesi olarak kullanılmasını sağlamış olacaktır. Türkiye ile Ankara ile Bağdat her zamankinden daha fazla yakınlaşacaktır" ifadelerini kullandı.
Halk Bankası’nın durumunun süreci etkilemeyeceğine dikkat çekerek, "Her ne kadar finansman yapısı açısından etkilenmiş olsa da kurumsal yapı itibarıyla etkilenmeden yine normal bankacılık faaliyetiyle beraber kamu bankasında toplanacak olan mevduatı Iraklı kardeşlerimizle birlikte tasarrufta olacak. O yüzden yol haritamızda herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır" dedi.
TANAP’taki hisse artışının sorulması üzerine Yıldız, "Türkiye’nin enerji politikalarında Irak açılımından sonra, bununla yetinmeyip Hazar petrolüyle ilgili yeni açılımları hedefliyoruz. Bunların en önemli ayaklarından bir tanesi, TANAP’taki hisselerimizi yüzde 30’a çıkartıyoruz" diye konuştu. Tüketici olma hasebiyle taşıma ücretinin ödeneceğini ve bu ücretten kar elde edileceğini anlatan Yıldız, yaklaşık 2 milyon tonluk çelik borunun kullanılacağını ve istihdamın 5 bin kişilerde olacağını ve istihdam edilen kişilerin 4 yıl boyunca çalıştırılacağı bir ortamın oluşturulduğunu ifade etti. Bu boru hattının 19 ilden geçeceğini hatırlatan Yıldız, 19 ilde istihdamın hareketlendirilmesiyle ilgili işlemlerin yapılacağını dile getirdi. Bu konuda bütün tarafların müsterih olması gerektiğine işaret eden Yıldız, Türkiye’nin birçok badirelerden geçtiğini belirtti.

"BU İŞİN YARGI VE HUKUK OLMAKTAN ÇIKARTILIP SİYASİ BİR AMELİYAT GİRİŞİMİNE ÇEVRİLMESİNİ HİÇ AMA HİÇ DOĞRU BULMAYIZ"
Yıldız, İstanbul’da yürütülen yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna ilişkin değerlendirmede bulunarak, "Biz doğru yaptığımız kadar güçlenen güçlendiğimiz kadar da doğru yapma kapasitesine ulaşan bir iktidarız. Birçok konuda doğru yapan bir yapının bu konuda yanlış yapmayacağına olan inancım tamdır. Tabii ki sıkıntısı vardır ama herhangi bir usulsüzlüğün makul görülme imkanı yoktur. Böyle bir durum yoktur. Bu işin bütün patenti AK Parti hükümetindedir. Biz, yolsuzlukla yoksullukla alakalı her konuda şimdiye kadar mücadelemizi verdik, bundan sonra da vereceğiz. Herhangi bir hatanın yapılmış olması, siyasi mühendisliği hiçbir zaman için makul hale getirmez. Her ne kadar siyasi mühendisliklerinde yolsuzluk ve usulsüzlükleri makul hale getirmeyeceği gibi. Bizi bu konuda savunma ihtiyacı hissettirmenin boşuna bir gayret olduğunu söylemek isterim. Bizim yetişme tarzımız, kültürümüz, geleneklerimiz bizim nasıl davranacağımızın en açık göstergelerinden bir tanesidir. Bu işin yargı ve hukuk olmaktan çıkartılıp siyasi bir ameliyat girişimine çevrilmesini hiç ama hiç doğru bulmayız. Kimse siyasi sonuç almak için de kurumların istismarına girmesin. siyaset tek noktada değerlendirilir, o da sandıkta değerlendirilir. Bütün bu yaptığımız eylemlerin her birisinin sandıkta değerlendirilmesiyle olur. O yüzden biz milletimizin bize verdiği her görevi doğru bir şekilde yapmak zorundayız" diye konuştu.

"3 DÖNEM KURALINA SAHİP ÇIKILMASI GEREK"
Bir gazetecinin, ’3 dönem kuralına’ ilişkin sorusuna Yıldız, "Genel manada 3 dönem kuralının sahip çıkılması gereken bir kural olduğu kanaatindeyim. Bizden sonra gelen arkadaşlarımızın bizden daha iyi yetişen, olayları daha iyi algılayabilecek kabiliyette olmalarından kaynaklanıyor. Onların önünü açmamız lazım. Bu makamların geçici olduğunu biliyor olmamız lazım. Kendimize ve iktidarımıza olan güvenin buradan geçtiğini bir kez daha vurgulamamız lazım. Güvenin, istikrarın, sürdürülebilirliğinin göstergesi olan bir kısım arkadaşlar var. Başta Sayın Başbakanımız olmak üzere. O kişilerin de bundan sonraki sürecin içinde olacaklarını söylemem lazım" dedi.
(İHA)