BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.421,97
HABER /  MEDYA

Irak-Şam Sünni Devleti kurulur mu?

IŞİD'ın Musul'u almasının ardından Kerkük'e ilerleyişi devam ediyor. Peki, örgüt gerçekten bir devlet kurabilir mi?

Abone ol

Yeni Şafak yazarı İbrahim Karagül, 'Irak da Suriye de bölünecek!' başlıklı bugünkü yazısında Irak-Şam Sünni Devleti'nin kuralabileceğine işaret etti. IŞİD'i küçümsememek geretiğini söyleyen Karagül, "El Kaide kategorisine alıp marjinal bir terör örgütü olarak nitelemek stratejik bir hata olabilir" dedi. 

2003 YILINDAN BERİ BU PROJE TARTIŞILIYOR


Karagül, Irak Şam İslam Ordusu (IŞİD) örgütünün dün Musul'u ele geçirmesinin, ardından Tikrit'e yönelmesi, Bağdat'a karşı Sünni Arap bölgelerinin kontrolünü ele alması, 2003 yılından beri tartışılan Sünni Arap Devleti projesinin rafa kaldırılmadığını bir kez daha gösterdiğini belirtti. 

Bu örgütün, Suriye muhalefetine karşı Şam yönetimiyle birlikte hareket ettiğini, koordineli çalıştığını, Beşşar Esad yönetimine destek verdiğini, Suriye uçaklarının muhalif mevzileri bombalamasından hemen sonra söz konusu bölgeleri ele geçirdiğini anımsatan Karagül, şöyle devam etti:

IŞİD NASIL ESAD'LA İŞBİRLİĞİ YAPIYOR? 

"Sünni bir örgütle Nusayri Şam yönetimi arasındaki ittifak ilişkisi şaşırtıcı gelebilir. Ancak IŞİD'in aslında bir Arap milliyetçiliğini de temsil ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Konjonktürel ittifaklar bu bölgede hiç de şaşırtıcı olmayabiliyor. Saddam döneminin yapılarının örgüt üzerindeki etkisi ortada. Doğrudan Irak'taki Sünni ve Arap vurgusunun mezhep kimliğinin önüne geçtiği bölgelere yoğunlaşması da bu yüzden olmalı.

Örgüt, her ne kadar Şam yönetimiyle birlikte hareket ediyor görünse de, varlığını ve gücünü devam ettirirse, bir süre sonra Bağdat'la yaşadığı çatışmayı Şam'la da yaşayacaktır. Proje Suriye-Irak Sünnileri olunca, örgütün ittifak ilişkilerinin geçici olduğu söylenebilir."

IŞİD NASIL BU KADAR GÜÇLENDİ?

IŞİD'i küçümsememek geretiğini belirten Karagül, "El Kaide kategorisine alıp marjinal bir terör örgütü olarak nitelemek stratejik bir hata olabilir" dedi. Hiç kimse örgütün bu kadar güçleneceğini tahmin etmediğine işaret eden Karagül, şöyle devam etti:

GÜÇLİ BİR OYUNCU HALİNE GELEBİLİR

"Irak'taki Sünni bölgelerin neredeyse tamamına hakim olmaya başladı. Şahsen örgütün Kürtlerle ve Türkiye ile çatışmaya gireceğini pek sanmıyorum. Ortada Arap milliyetçisi bir yapı var ve bu yapı dağılmazsa bir süre sonra bütün bu kuşaktaki Sünni Araplar üzerinde etki kurabilir ve güçlü bir oyuncu haline gelebilir.

İşte bütün bunlar Irak'ın üçe bölünmesinin işaretidir. Kuzey Irak-Bağdat ilişkisinin kopmasını besleyen etkenlerdendir. Yarın aynısı Suriye'de de yaşanabilir. Gerçekten de Irak-Şam Sünni Devleti ortaya çıkabilir.