BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

IP numarası sizi yakalıyor

Sanal dünyada tanınmalarını sağlayan IP (Internet Protocol Address) numarası kullanıcıyı ele veriyor.

Abone ol

İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte kullanımı artan bilgisayarların, sanal dünyada tanınmalarını sağlayan IP (Internet Protocol Address) numarası, bu ortamdaki suçluların yakalanmasında rol oynuyor.

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Hasan Kürüm,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, IP için sanal dünyadaki adres veya kimlik tanımlaması tarifi yapmanın mümkün olduğunu belirterek, bu numara olmadan internete bağlı bilgisayardan veri alışverişi yapılamayacağını kayetti.

Sanal dünyada tüm kullanıcıların kar üzerinde yürüyen varlıklar gibi iz bıraktığını ifade eden Kürüm, şunları anlattı: ''Sanal dünyadaki izler internet ulaşımını sağlayan omurga cihazları tarafından kayıt edilir. Bir internet kullanıcısı bir sayfaya girmek isterse bu sayfanın adresini kendi bilgisayarındaki internet tarayıcısının adres satırına yazarsa veya hazır yazılı olan bir adresi tıklarsa o sayfanın olduğu bilgisayarın IP adresine bir istekte bulunmuş olur.

Bu isteğin yerine getirilmesi için kendi bilgisayarını tanımlayan IP adresini de bu adrese gönderir ki isteği iade eder. Bu iki bilgisayarın birbirine bağlanmasını sağlayan aradaki elektronik yönlendirici cihazlar da bu adresleri kendi kayıtlarında tutmak zorundadırlar ki gerekli iletişimi sağlayabilsin. Dolayısıyla telekom şirketlerinin elinde olan bu cihazlarda tüm kayıtlar mevcut olmak zorundadır. Bu kayıtlar takip edilerek tüm dünya internet kullanıcıları ve servis sağlayıcıların yasal olmayan tüm yaptıkları ortaya çıkarılabilir.''