BIST 9.878
DOLAR 32,56
EURO 34,97
ALTIN 2.457,70
HABER /  DÜNYA

İntihar etmenden önce ’Hoşça kal’ dedi

Kayseri’de, intihar eden hukuk fakültesi öğrencisinin arkasında, Rus şair Sergeiy Yesenin’in intihar ederken yazdığı ‘Hoşça kal’ şiirinin ya...

Abone ol

Kayseri’de, intihar eden hukuk fakültesi öğrencisinin arkasında, Rus şair Sergeiy Yesenin’in intihar ederken yazdığı ‘Hoşça kal’ şiirinin yazılı olduğu mektup bıraktığı ortaya çıktı.
Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı İnönü Bulvarı’nda bulunan özel bir öğrenci yurdunun 6. katında ilaç içerek intihar eden 21 yaşındaki E.C.A. iki gün sonra odasında bulunmuştu. Polis ekiplerinin E.C.A.’nın odasında yaptığı aramalarda, kapalı bir zarf bulundu. Olay Yeri İnceleme ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonrasında zarf açıldı. Zarfta 21 yaşındaki E.C.A.’nın kendi el yazısıyla yazdığı şu satırlar dikkat çekti:
"Hoşçakal, dostum benim, hoşçakal artık,
Can dostum, seninle dolu göğsüm -
Çok önceden belirlenen bu ayrılık
Buluşmayı vaadediyor ilerde bir gün
Hoşçakal, dostum, el sıkışmadan, konuşmadan,
Hüzünlenme ve eğme kaşlarını, mutsuz;
Yeni bir şey değil ölüp gitmek bu yaşamdan,
Ama yaşamak da daha yeni değil kuşkusuz".
Polis ekiplerinin yaptığı araştırmalarda şiirin 27 Aralık 1925’te intihar eden Rus şair Sergeiy Yesenin’in ‘Hoşçakal’ isimli şiiri olduğu ortaya çıktı.

SERGEİ YESENİN KİMDİR?
Rusya’nın Ryazan bölgesinde Konstantinovo (bugün Yesenino) köyünde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Dokuz yaşındayken şiir yazmaya başladı. 1912’de düzeltmen olarak çalıştığı yayın evi tarafından Moskova’ya gönderildi. Ertesi yıl Moskova Devlet Üniversitesi’nde dışarıdan öğrenci olarak katıldı ve bir buçuk yıl boyunca orada çalıştı. 1915’te Alexander Blok, Sergei Gorodetsky, Nikolai Klyuev ve Andrey Bely gibi şairlerle tanışmak için St. Petersburg’a gitti. Alexander Blok’tan şairlik kariyeri açısından büyük destek aldı.
Sergey Yesenin, psikolojik bir rahatsızlık yaşadı ve bir ay akıl hastanesinde kaldı. Noel için hastaneden çıkarıldıktan birkaç gün sonra, 27 Aralık 1925’te İngiltere Oteli’ndeki odasında kendini asarak intihar etti. Cesedinin yanında, intiharından bir gün önce bileklerini kesip kendi kanıyla Mayakovski’ye yazdığı veda şiiri bulundu. Sergei Yesenin, Moskova’nın Vagankovskoye mezarlığına defnedildi.
(İHA)