BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

'İntihalci' Alman bakan istifa etti

Doktora tezinde kaynak belirtmeden başka eserlere yer verdiği öne sürülen Guttenberg istifasını açıkladı. 20 bin akademisyen Merkel'e mektup göndererek Bakan'ın hala görevde olmasına tepki göstermişti.

Abone ol

Doktora tezinde intihal yaptığı öne sürülen Almanya Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg istifa etti.

2006 yılında tamamladığı ve ABD ile Avrupa Birliği'ndeki anayasal değişiklikleri konu aldığı tezinde, kaynak belirtmeden, konuyla ilgili başka eserlerden bölümlere yer verdiği iddia edilen Bakan geçen hafta doktorluk ünvanından vazgeçtiğini açıklamıştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, "koalisyonun parlayan yıldızı" olarak görülen Guttenberg'in yanında yer aldığını söylemişti.

Merkel, "Ben onu savunma bakanı olarak atadım. Akademisyen olarak değil. Benim için önemli olan savunma bakanlığını en iyi şekilde yapmasıdır" demişti.

Aristokrat bir aileden gelen 39 yaşındaki Karl-Theodor zu Guttenberg, yakın bir zamana kadar Angela Merkel'in yerine geçebilecek bir isim olarak görülüyordu.

Muhalefetteki Sosyal Demokratlar intihal iddialarının kanıtlanması durumunda Guttenberg'in bakanlığı bırakması gerektiğini savunuyordu.

20 binden fazla akademisyen de dün Angela Merkel'e mektup göndererek Guttenberg'in hala görevini sürdürmesine tepki göstermişti.