BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İnsanlık Anıtı için geri sayım başladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ucube diye nitelendirdiği Karsta'ki İnsanlık Anıtı için geri sayım başladı.

Abone ol

23 Nisan'da sanatçılar protesto etti. 24 Nisan 'riskli gündü'. Kars'taki İnsanlık Anıtı'nın yıkımı bugüne kaldı. Vinç, anıtın yanı başında yerini aldı, işçiler 'yıkın' talimatını bekliyor

Heykeltraş Mehmet Aksoy'a destek veren sanatçıların önceki gün yaptığı protesto ve Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kurulu 'nun Kars Belediyesi'ne 'işlemi durdurun' talimatından sonra İnsanlık Anıtı için umut doğmuştu. "Anıtı 23 Nisan'da yıktırmayacağız" diyen Aksoy'un içi rahatlamıştı. Ancak dün, 24 Nisan'da yani Ermeni tehcirinin 96. Yıldönümünde Ermeni-Türk barışını simgeleyen anıtın önüne bir vinç yaklaştı. Taşeron firma yetkilisi Reis Karakoç, anıtı bugün yıkmayı planladıklarını belirterek, "Anıtı üstten aşağı doğru keserek 18 parça halinde kaldıracağız" dedi.

BENİM HEYKELİM MASUM BİR ÇOCUK

Mehmet Aksoy dün kaldığı otelin terasından izledi vincin ağır ağır yerleştirilmesini. "Siz onun büyüklüğüne bakmayın, masum bir çocuk benim heykelim. Şimdi de ona idam sehpası kuruyorlar. 24 Nisan 'ı seçmeleri de herhalde Aliyev'e bir mesaj" dedi. Peki bundan sonra ne olacak? "Yıksınlar, yine yaparım" diyor, "Ben öyle kolay kolay pes etmem". Ama sesi buruk, gözü nemli. Dün doğan umut ışığının bir anda sönüşüne şahitlik ediyor. Önceki gün "Yıktırmayacağız" diyen grupla birlikte anıtın bulunduğu tepeye çıkıyor Aksoy. Yine onlarca çocuk, onlarca uçurtma var. Ama dünkü coşkuya hali yok kimsenin, kaşlar çatık, yüzler asık.

ACELE ETMEYİN HIRPALAMAYIN

Vinç yerleştirilmiş ama baretli çalışanlar terk etmişler alanı. Yalnızca heykelin kaldırılması ihalesini alan Avşin İnşaat'ın yetkilileri var. Aksoy, "Bakın... Biz dilekçeler verdik, kurul 'bekleyin' dedi. Bu işin her an farklı bir yere gidebilir. Acele etmeyin, heykeli hırpalamayın" diyor. Şirketin yetkilisi de, "Ben de yıkmak istemiyorum . Sanat düşmanı değilim. Ama işimiz bu, ekmek parası" diye yanıt veriyor. 23 ve 24 Nisan'ı atlatan İnsanlık Anıtı'nın idam sehpası kurulmuş, öylece bekliyor.