BIST 10.277
DOLAR 32,25
EURO 34,77
ALTIN 2.398,27
HABER /  GÜNCEL

İnsanlı ay seferi başlıyor

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) 2018’de düzenlenecek insanlı Ay seferi için kullanılacak uzay gemisi ile ilgili planlarını açıkladı.

Abone ol

Uzay mekiği ile 1969’da Ay’a gitmek için kullanılan Apollo roketinin karışımı olacak yeni uzay gemisi, Ay’a 4 astronot götürecek ve yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ve Ay’da yapılacak olan uzay istasyonu için malzeme taşıyacak. İnşasına başlanan yeni uzay aracı, Apollo kapsülünden 4 kat daha büyük olacak. NASA’nın yeni uzay gemisi, 2030’a kadar gerçekleştirilmesi düşünülen Mars seferinde de kullanılacak.

Yeni uzay gemisi 10 kez kullanılabilecek. Paraşütlerle, karaya ya da denize indikten sonra üzerindeki ısı kalkanı değiştirilecek ve tekrar kullanıma hazır hale gelecek. Yeni uzay gemisi, önceki Ay seferlerinde kullanılan Apollo roketlerinin sadece Ay’ın ekvator çizgisine yakın noktalarına inme zorunluluğunun aksine, istediği her noktaya inebilecek. Astronotlar Ay’da araştırma yaparken uzay gemisi kendi başına Ay’ın etrafında turlayabilecek. Önceki seferlerde 2 astronot Ay’da iken, biri de Ay’ın etrafında turlayan komuta gemisinde kalıyordu. Yeni uzay aracı aynı zamanda şu ana kadar iki kez düştüğü için yoğun eleştiri alan uzay mekiği konseptinden de vazgeçildiği anlamına geliyor. NASA, tekrar Apollo tipi roketlere dönüş yapılması gerektiğini söyleyen astronot Buzz Aldrin’in belirttiği kademeli roket anlayışına dönmüş oluyor. Bu yeni uzay gemisi, uzay mekiğinden 10 kat daha güvenli olacak. Mürettebat, roketin tepesinde olacağı için, alt kademelerde olabilecek aksaklıklardan etkilenmeyecek, muhtemel bir kaza anında kendilerini ana gövdeden ayırarak kurtulabilecek.

2 yıl sürecek insanlı uçuşların ardından Ay’da kalıcı bir uzay üssü kurulacak. Ay istasyonunda astronotlar 6 aya kadar kalabilecek. Yeni uzay aracı 5 yıl içerisinde ISS’ye mürettebat ve kargo taşımaya başlayacak. Bu zaman zarfında Ay’a gönderilecek robot uzay araçları, Ay seferinin altyapısını hazırlayacak. 2018’de insanoğlu tekrar Ay’a gidecek.

Uzay turisti Olsen yolculuğa hazır

3. uzay turisti Amerikalı işadamı Greg Olsen, 30 Eylül’de uzaya çıkıyor. Olsen, kendisini uzaya gönderen Space Adventures firması aracılığı ile, uzaya çıkmak için son hazırlıklarını yaptığı Baykonur Uzay Üssü’nden Zaman’a kısa bir değerlendirme yaptı. Olsen, ISS’de geçireceği bir haftalık süre içerisinde Avrupa Uzay Ajansı adına üç bilimsel çalışma yapacağını söyledi. İnsan bedeninin yerçekimsiz ortama verdiği tepkiler üzerine çalışacağını belirten Olsen, aynı zamanda, milyonlarca insanın sıkıntısı olan mide bulantısı, sırt ağrısı ve zayıf bağışıklık sistemi üzerine deneyler yapacaklarını ifade etti. ‘Sıradan bir turist değil, bilim adamıyım ve neredeyse bir servet ödediğim bu seferden, yeryüzündeki insanların sıkıntılarına çare olabilecek verilerle dönmek istiyorum.’ diyen Olsen, Space Adventures firması ve Rus Uzay Ajansı işbirliği ile uzaya giden 3. sivil olacak.

HABER : Ali Çimen
kaynak: www.zaman.com