BIST 10.173
DOLAR 32,30
EURO 34,99
ALTIN 2.447,80
HABER /  GÜNCEL

İnsanları aldatma döneminin sonu!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Türk ekonomisinde bir dönemin kapandığını, ciddi yapısal değişiklikler gerektiren meşakkatli bir dönemin açıldığını iddia etti.

Abone ol

NESRİN YILMAZ/ İNTERNETHABER.COM- Öztrak, ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarına değinerek, bu açıklamalarla birlikte dünya borsalarında düşüşler yaşandığını, Avrupa'da kayıpların yüzde 3'ü aştığını, ekonomisi Türkiye'ye benzeyen ülkelerde ise düşüşlerin yüzde 3.2 olduğunu ifade etti.

Merkez Bankası'nın döviz piyasalarına 6 kez müdahale ettiğini, buna rağmen doların 1,93 liraya çıktığını belirten Öztrak, bu tür müdahalelerin dövizin yukarı gitme gücü kesildiği zamanda ve yeterli miktarda satışla yapılacağını söyledi. Müdahalenin etkili olması için de bu harekete neden olan ekonomik ve siyasi olaylara karşı önlem almak gerektiğini vurgulayan Öztrak, "Uzun zamandır gelişmiş ekonomilerin merkez bankalarından akıtılan sıcak parayla geçici başarı hikayeleri yazma, Türk insanının gelirleri ile özlemleri arasındaki uçurumu borçla kapatarak aldatma döneminin sonuna geliyoruz" dedi.

TÜRK EKONOMİSİNDE BİR DÖNEM KAPANDI 

Türk ekonomisinde bir dönemin kapandığını ve ciddi yapısal değişiklikler gerektiren meşakkatli bir dönem açıldığını iddia eden Öztrak, bu noktada Türkiye'nin ve siyasetin işinin kolay olmadığını, "hubris sendromuna yakalanan Başbakan'ın yaklaşımlarının yol açtığı siyasi belirsizliğin ülkenin risk primini artırdığını" ileri sürdü.

Öztrak, "Başbakan'ın diktatörleşerek yarattığı siyasi belirsizliğin halkın cebinde çıkardığı yangınlar da sıcak paracılara en fazla kazandıran ekonomi olmamız da bu kırılganlığın sonucudur" şeklinde konuştu.

DAHA DÜNE KADAR CAKA SATIYORLARDI

Bu politikaların sürdürülemez olduğunu uzun zamandır söylediğini anımsatan Öztrak, ancak sürecin küresel ekonomideki şartlar nedeniyle uzun sürdüğünü, uzadıkça da hükümetin bunun sürdürülebilir olduğuna inandığını, tedbir almadığını ve kırılganlığın büyüdüğünü iddia etti. Öztrak, "Başbakan ve bakanları daha düne kadar 'ekonomi nasıl yönetilir size gösterelim' diye gelişmiş ekonomilere caka satıyorlardı. Bu inançları nedeniyle bugün yaşananlara bir anlam veremiyorlar. Olanların sebebini bulmak için cadı avına çıkıyorlar. Oysa şu anda etrafta kendilerinden başka cadı yok" diye konuştu.

Hükümetin bu hafta TBMM'ye sunduğu 10. Kalkınma Planı'nın küresel oyunun bugüne kadar olduğu gibi devam edeceği inancıyla hazırlandığını öne süren Öztrak, "Dolar kurunun, 5 yıl sonra 2018'de 1,97 lira olacağı varsayımı dün doların 1,93 liraya çıkmasıyla geçerliliğini yitirmiştir. Plan ne yazıkki daha Meclis'te görüşülmeye başlamadan çökmüştür. AKP'nin pembe hesabındaki kur, enflasyon ve 15.996 dolarlık kişi başına gelir hedefleri de geçerliliğini yitirmiştir" dedi.