BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

İnsan hakları artık daha kurumsal!

Türkiye, insan hakları kararları için yeni bir kurumsal yapı kuruyor.

Abone ol
İşkence ve kötü muameleyle mücadele etmek, şikayetleri incelemek, insan haklarının korunmasına, ihlallerin önlenmesine yönelik çalışmalar yapmak amacıyla İnsan Hakları Kurumu kurulacak.
 
TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu Tasarısı, kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, Kurum, kamu tüzel kişiliğine, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli olacak. 
 
Başbakanlıkla ilişkili olacak İnsan Hakları Kurumu'nun merkezi, Ankara'da bulunacak. 
 
YURTİÇİNDE İSTENİLDİĞİ KADAR

Kurum, yurtiçinde istenildiği kadar; yurt dışında ise sayısı 2'yi geçmemek üzere büro açabilecek.
 
Kurum, işkence ve kötü muameleyle mücadele etmek, şikayet ve başvuruları incelemek, araştırmak; insan haklarının korunmasına, geliştirilmesine, ihlallerin önlenmesine yönelik çalışmalar yapmakla görevli ve yetkili olacak.
 
Kurum, inceleme, araştırma, ziyaret ve başvuruları değerlendirme sırasında bir suçun işlendiğini öğrenirse, işlem yapılabilmesi için gerekli gördüğünde ihbar ve şikayette bulunabilecek.
 
11 ÜYEDEN OLUŞACAK

Kurumun karar organını oluşturacak Türkiye İnsan Hakları Kurulu, biri Başkan, biri İkinci Başkan olmak üzere 11 üyeden oluşacak. 
 
Kurula başkan ve üye olabilmek için herhangi bir siyasi partinin yönetim ve denetim organlarında görev almamış veya bu görevlerinden ayrılmış olmak gerekecek.
 
İnsan hakları alanında çalışmalar yapan; sivil toplum kuruluşları, sendikalar, sosyal ve mesleki kuruluşlar, akademisyenler, avukatlar, basın mensupları ve alan uzmanları da kurul üyesi olabilecek nitelikteki kişileri yazılı olarak teklif edebilecek.
 
Kurul üyelerinden ikisi insan hakları alanında uzmanlaşmış kişiler arasından Cumhurbaşkanı'nca; 7'si Bakanlar Kurulu'nca seçilecek. Bir üye, öğretim üyeleri arasından Yükseköğretim Kurulu'nca; bir üye de 10 yıl avukatlık yapan avukatlar arasından baro başkanlarınca belirlenecek. Başkan ve İkinci Başkan, kurul üyelerince seçilecek.
 
Kurul üyesi seçimlerinde, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, sosyal ve mesleki kuruluşlar, akademisyenler, avukatlar ile basın mensuplarının çoğulcu temsiline özen gösterilecek.
 
GERGİN ANLAR

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, tasarı üzerinde söz alarak, AK Parti milletvekillerine hitaben, ''Sizler bugün insan haklarını ayaklar altına aldınız. Yazıklar olsun sizlere. Yaşattığınız utanç tablosunun altında kalacaksınız. Bu utancı taşımayacaksınız. Yarın bütün insan hakları savunucuları sokaklarda yakanıza yapışacak'' diye seslendi. 
 
AK Parti milletvekilleri, bu sözler üzerine Gök'e tepki gösterdi. 
 
''Siz konuşun. Bizim vicdanımız hür'' ifadesini kullanan Gök, ''İşte AKP'nin gerçek yüzü budur. İnsan haklarıyla ilgili olduğu söylenen bu kurumu tanımıyoruz. AKP'nin kurumudur'' dedi.
 
Gök'ün ardından ''sataşma'' gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise milletvekillerinin, milletin iradesini kullandığını ifade etti. Canikli, şöyle devam etti:
 
''Milletin iradesiyle problemin olabilir. Böyle giderse problemin yüz yıl da sürebilir. Milletin iradesinin, en güçlü, gür şekilde kullanımı, bağırsanız da çağırsanız da hoplasanız da zıplasanız da devam edecek. Millet iradesine saygısızlık yapıyor. Milletin iradesine saygı duymayıp, tepeden bakabilirsiniz ama biz o iradenin önünde saygıyla eğiliyoruz. O iradenin, TBMM'ye verdiği görevi, kararlılıkla sonuna kadar yerine getireceğiz.''