BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,89
ALTIN 2.441,89
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

İnşaat sektöründe büyüme bekleniyor

Ortaya konan rakamlar, inşaat sektöründeki son durumu gösterirken, konut fiyatlarını artırabilecek iki unsura işaret ediliyor

Abone ol

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, 'Alıcılar, satıcılar kadar istekli değil. İnşaat sektöründe ikinci çeyrekte yüzde 3 ile 5 arasında bir büyüme bekliyoruz' dedi.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, sektörün ilk çeyrekte geçen senelerdeki hızını kaybetmiş olsa da büyümeye devam ettiğini belirterek, 'İkinci çeyrekte de yüzde 3 ile 5 arasında bir büyüme beklentimizi sürdürüyoruz' açıklamasında bulundu.Çelik, konut sektöründe arz tarafında bir durgunluk olmadığını, satışa bakıldığında ise alıcıların satıcılar kadar istekli olmadığını belirtti.

RAKAMLAR KONUT SATIŞLARININ ARTTIĞINI GÖSTERİYOR

Birbiri ardına satışa çıkan projelerin bazılarının yeterli ilgi görmediğini ifade eden Çelik, ilk üç aylık satış verilerine göre tapuda el değiştiren konut sayısının İstanbul'da yaklaşık 21 bin ve Türkiye genelinde 96 bin adet olduğunu kaydetti. Çelik, ''Bu rakamlar aslında konut satışlarının bir önceki yıla göre İstanbul'da yüzde 11 ve Türkiye genelinde yüzde 6 yükseldiğine işaret ediyor'' dedi.

Ancak verilerin proje aşamasında yapılan satışları yansıtmadığının göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Çelik, projeden satılan bir evin ancak iki sene sonra inşaatı tamamlanıp kat mülkiyeti tapusu çıktığında tapuda alıcısına teslim edildiğini ve ancak o zaman konut satış istatistiklerine yansıdığını anımsattı.

MÜTEKABİLİYET VE DÖNÜŞÜM ETKİSİ BİRBİRİNDEN FARKLI

Kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet çalışmasının piyasada henüz gözle görülür bir etki oluşturmadığına da dikkat çeken Çelik, her iki konuda da etkilerin daha çok orta ve uzun vadede ortaya çıkmasını beklediklerini belirtti. Çelik, bu iki unsurun fiyatlar üzerindeki etkisinin farklı olacağını söyledi.

Mütekabiliyet ile bugüne kadar Türkiye'de konut satın alamayan bazı ülke vatandaşlarının talebinin konut fiyatlarını artırıcı bir etki yapabileceğini ifade eden Çelik, ''Kentsel dönüşüm ise şehrin merkezi bölgelerinde yıkılacak yapılardan meydana gelecek boş arsalarda yeni projeler geliştirilmesini sağlayacak. Bu yönüyle kentsel dönüşüm aslında nitelikli konut arzını artırarak, konut fiyatlarındaki artış üzerinde bir baskı oluşturacak'' görüşünü dile getirdi.