BIST 10.266
DOLAR 32,35
EURO 34,78
ALTIN 2.394,15
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

İnşaat sektöründe 2023 hedefleri

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği verileri, inşaat sektöründe yaşanan ivmenin devam edeceği umudunu ortaya koydu.

Abone ol

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, dünya inşaat malzemesi ihracatında Türkiye'yi, 2023'te 100 milyar dolarla dünyada ilk üç ülke arasına yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

Turan, İMSAD tarafından düzenlenen ''II. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi''nde yaptığı konuşmada, 2007 yılından bu yana 8 çeyrektir üst üste küçülen Türk inşaat sektörünün, 2010'un ikinci çeyreğinde yüzde 15,1 büyümeye ulaşmasının umut verici olduğunu, bu olumlu seyrin yılın ikinci yarısında da devam edeceğini ve 2011–2012 yıllarında bu oranın yüzde 7–8 civarına yükseleceğini öngördüklerini ifade etti.

Türkiye ekonomisinin büyümesi ile Türkiye'de inşaat sektörünün büyümesinin paralellik gösterdiğine işaret eden Turan, ''Siz Türkiye ekonomisinin sürekli yüzde 5 büyümesini istiyorsanız inşaat sektörünün yüzde 10 büyümesine destek olmalısınız'' dedi.

GEREKLİ ÖNEM VERİLMİYOR

Turan, orta vadeli programı, bölgesel teşvikleri irdelediklerinde inşaat sektörüne gereken önemin verilmediğini gördüklerini söyledi.

Geçen yıl düzenledikleri zirvede Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te Türkiye'ye 100 milyar dolar yurt dışı müteahhitlik geliri, 100 milyar dolar iç pazar büyüklüğü, 100 milyar dolar inşaat malzemeleri ihracatı olmak üzere üç tane 100 hediye edeceklerini açıkladıklarını anımsatan Turan, 2009 yılında küresel ekonomik krize rağmen dünyada en fazla inşaat malzemesi ihracatı gerçekleştiren 8. ülkenin Türkiye olduğunu, 2008 yılında yüzde 3,7 civarında olan dünya inşaat malzemesi ihracatındaki paylarını orta vadede yüzde 7-8'e çıkarmak istediklerini kaydetti.

SEKTÖRE TÜRK EKOLÜ GELİYOR

Orhan Turan, ''Hedefimiz Türkiye'yi 2023'te dünya inşaat malzemesi ihracatında 100 milyar dolarla dünyada ilk üç ülke arasına yükseltmektir. Artık inşaat dünyasına bir Türk ekolü geliyor. Türk inşaat sektörü önümüzdeki dönemde adından çok söz ettirecek'' dedi.

Türkiye'nin inşaat malzemeleri sektöründe marka yaratması ve bu konudaki becerisini artırmak kadar önemli bir konunun da yurt dışında yatırım yapması olduğuna işaret eden Turan, ''Öncelikle Türk inşaat sektörünün marka bilinirliğini artırmak için, Türk firmalarının yurt dışında firma satın almalarının, joint venture yapmalarının teşvik edilmesi gerekiyor. Türkiye dünya markası yaratacaksa, inşaat malzemeleri sanayi bunun en iyi çıkış noktalarından biri olacaktır. Kanımca, sektörümüzün geleceği için böyle bir vizyon çizmeliyiz'' dedi.