BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

İngilterede İslami eğitim

İngiltere, "İslami eğitim" için rapor hazırlattı. Manzara iç açıcı çıkmayınca yenilikler gündemde.

Abone ol İngiltere'de hükümet adına hazırlanan bir raporda, ülkede İslam eğitimin günün ihtiyaçlarına yanıt veremediği öne sürüldü.

Akademisyen Ataullah Sıddıki tarafından hazırlanan raporda, "Müfredatın 11 Eylül ve 7 Temmuz saldırılarından sonraki dünyanın gerisinde kaldığı" belirtildi.

İngiltere Eğitim Bakanlığı adına hazırlanan raporda aşırılığı önlemek için üniversitelerde İslam'la ilgili müfredatın modern bir bağlamda yeniden düzenlenmesi gerektiği belirtildi.

Rapor, Başbakan Tony Blair'in bugün, İslam ve İngiltere'deki Müslümanlarla ilişkiler konusunda yapacağı konuşmanın öncesinde yayımlandı.

Yüksek Eğitim Bakan Yardımcısı Bill Rammell, raporun "hassas ve karmaşık" bir konuyla ilgili tartışmalara önemli katkılar yaptığını söyledi.

Rammell, "İslam'ın üniversitelerde doğru ve etkili bir şekilde öğretilmesi, cemaatlar arası ilişkilerin geliştirilmesi ve İslam dini adına şiddete başvurulmasını önlemek açısından önemlidir" dedi.

Bill Rammell, bu nedenle imamların eğitimi için ilave 2 milyon dolarlık kaynak ayırdıklarını ve İslami çalışmaları "Stratejik konu" olarak tanımladıklarını söyledi.

İngiltere eğitim sisteminde bilim ve teknolojiyle mühendislik eğitimi "stratejik konular" olarak tanımlanmış durumda.

Rammell'a göre, Sıddıki'nin raporunda üniversitelerdeki İslam çalışmaları bölümleri daha çok Orta Doğu'ya odaklanıyor ve "çok-kültürlü modern İngiltere'de İslam'la ilgili gerçekleri görmezden geliyor".

Rammell, üniversitelerde kaç kişinin İslami çalışmalar öğrencisi olduğunu bilmediklerini ancak ülkede yüksek öğrenim kurumlarında bu alanda 44 ayrı programın bulunduğunu kaydetti.

Müslüman Öğrenciler Federasyonu'nun sözcüsü Faysal Hanira, hükümetin aşırılık ve radikalizmi İslami eğitim üzerinden önlemeye çalışma çabasının yanlış olduğunu söyledi.

Sözcü, "Müslümanların büyük bir çoğunluğı İslam'ı üniversitelerde değil, kendi yaşadıkları topluluk içinde ve imamlardan öğreniyor. Ayrıca İslami çalışmaların öğrencileri radikalleştirdiğine dair hiçbir kanıt yok" dedi.

İngiltere Hükümeti daha önce öğretim üyelerinden şüpheli davranışlarda bulunan Müslüman öğrencileri rapor etmesini istemişti. Öğretim üyeleri sendikası, hükümetin bu çağrısını reddetmişti.