BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'de enflasyon yüzde 4,2'ye düştü

İngiltere'de Aralık ayında yüzde 4,2'ye düşerek geçen Haziran ayından bu yanaki en düşük düzeye indi.

Abone ol

İngiltere'de Tüketici Fiyatları Endeksi ile hesaplanan enflasyon oranı Aralık ayında yüzde 4,2'ye düştü. Kasım ayındaki oran yüzde 4,8'di.

Ulusal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre, konut kredilerini de kapsayan Perakende Fiyatları Endeksi Aralık'ta yüzde 5,2'den 4,8'e düştü.

Tüketici Fiyatları Endeksi'ndeki düşüşün 2009 Nisan'ından bu yana kaydedilen en büyük düşüş olduğu ve geçen Haziran ayından bu yanaki en düşük düzeye indiği kaydedildi.

İstatistik Dairesi, düşüşte azalan petrol fiyatlarının ve ucuzlayan giyim harcamalarının rol oynadığını kaydetti.

Son rakamlar, giyim eşyası ve ayakkabı fiyatlarında yüzde 2,8'lik bir azalma olduğunu gösteriyor. Bunda mağazaların Noel öncesi müşteri çekmek için fiyatları düşürmesinin rol oynadığı belirtildi.

Yiyecek fiyatlarındaysa, son dönemde belli başlı süpermarketler arasında yoğun bir fiyat kırma rekabeti yaşanmasına rağmen, yüzde 1,4 oranında artış kaydedildi.

Markit adlı kurumda çalışan piyasa uzmanı Chris Williamson, "Gelecek aylarda yeni düşüşler bekleniyor. Böylece insanların geliri üzerindeki baskı azalacak ve 2012'de büyük ihtiyaç duyulan ekonomik büyümeye ivme kazandırılacak. Son rakamlar, İngiltere Merkez bankası'nın enflasyon oranının bu yıl sonuna kadar yüzde 2 hedefinin altına düşeceği beklentisini destekliyor." dedi.