BIST 9.916
DOLAR 32,40
EURO 34,85
ALTIN 2.436,02
HABER /  DÜNYA

İngiliz Kraliçesi Türkiye karşıtıymış!

İngiliz Kraliçesi II. Elizabeth'in, Türkiye’nin uzun süre Avrupa Birliği dışında tutulmasından yana olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

İngiltere'de 59 yıldır tahtta olan ve siyasi görüşleri sadece kendisi ve bakanları arasında kalan Kraliçe'nin Türkiye hakkındaki bu düşüncesini ortaya çıkaran ise eski bir bakanın gazeteci-yazar sevgilisi oldu.

İngiliz The Daily Telegraph gazetesinde yer alan habere göre 2002-2005 yılları arasında Avrupa Bakanı olarak görev yapan Denis MacShane'in eski sevgilisi, İngiliz kraliyetinin AB'nin genişlemesi ile ilgili düşüncelerini ortaya çıkardı. Geçtiğimiz yıl MacShane'den ayrılan İngiliz roman yazarı, gazeteci ve yayıncı Joan Smith, "Kraliçe hem tepkisel hem de anayasaya aykırı bu açıklamayı yaptığında oradaydım" dedi. Smith, Kraliçe'nin bu açıklamayı Buckingham Sarayı'nda bir Noel Partisi'nde yaptığını ve partide çok sayıda bakan ve milletvekilinin bulunduğunu ifade etti.

Smith'in anlattığına göre kendisi Kraliçe geldiğinde kendisine reverans yapmayı da reddetti. Kraliçe geldiğinde kendisine "Merhaba." dedi ve Kraliçe doğrudan yanındaki davetlilere yöneldi. Yanındaki davetlilerin ise Muhafazakar Parti'den bir milletvekili ve onun Türk olan eşi olduğunu söyleyen Smith, Kraliçe'nin Türk olduğunu öğrenince "Philip ve ben Türkiye'ye ziyaretteydik." dediğini aktardı.

Türk kadının çok kibar olduğunu ve Kraliçe'ye ziyaretten memnun olduklarını aktardığını belirten Smith, ardından Kraliçe'nin gruptaki bir başka kişiye döndüğünü ve "AB giderek korkunç şekilde 28 ülkeye genişliyor." dediğini aktardı. Ardından gruptakilerin sayının 27 olduğunu hatırlattıklarını ve "Umarız yakında Türkiye de gelir." dediklerini aktaran Smith, Kraliçe'nin ise "Türkiye'nin uzun süre gelmesini istemiyoruz." dediğini kaydetti.

İngiliz gazeteci-yazar, Kraliçe'nin bu açıklamasını ise "Bence çok kabaydı. Hakkında efsane siyaset üstü olduğuydu, bu yüzden siyasi görüşlerini bu şekilde açıklaması ilginçti" diye değerlendirdi.

Buckingham Sarayı ise konu hakkında açıklama yapmayı reddetti; ancak gazeteye konuşan bir saray mensubu, "Kraliçe'nin böyle bir açıklamayı yapmış olması ihtimal dahilinde olsa da, bağlam dışına çıkartılmış da olabilir." dedi. Aynı kişi, "Ayrıca Kraliçe'nin Türkiye ile ilişkileri çok iyi ve Bayan Smith'in kendisi bir cumhuriyetçi." diye ekledi.