BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.492,17
HABER /  GÜNCEL

İngiliz gazetesinden Türkiye ve İran uyarısı!

Financial Times Gazetesi, Türkiye ve İran'ın da katılımıyla Araplar ile Kürtler arasında bir savaşın başlamaması için referandum sonuçlarının kontrol altında tutulması gerektiğini yazdı.

Abone ol

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, bundan sonra ne yapılmalı sorusuna cevap aradığı yazıda Barzani'ye Suriye'deki terör örgütü PYD'nin sözde kantonlarını işaret etti.

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, halihazırda çalkantılı bir dönemden geçen Orta Doğu'da Türkiye ve İran'ın da katılımıyla Araplar ile Kürtler arasında yeni bir savaşın başlamaması gerektiğini, bu nedenle de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gayrimeşru referandumunun sonuçlarının kontrol altında tutulması gerektiğini yazdı.

'KURNAZ BAŞKAN'IN HESAP HATASI

Financial Times'nin Pazartesi günkü sayısında yer alan "Kürdistan için çatışma çıkmasını engellemek için diplomasiye başvurulmalı" başlıklı baş yazısında, IKBY referandumunun zamanlaması "talihsiz" olarak nitelendirilirken, "IKBY'nin kurnaz Başkanı" olarak tanımlanan Mesud Barzani'nin hesap hatası yapmış olabileceği vurgulandı.

BARZANİ'NİN KOZU

Yazıda, Barzani'nin Kürtlerin hem Suriye hem de Irak'ta DEAŞ'la mücadele yürütmesinin avantajını kullanmak istediği için referandumda ısrarcı olduğu ancak DEAŞ'ın yenilgiye uğramasıyla birlikte bu kozun da ortadan kalkacağı ifade edildi.

ÇATIŞMALAR BAŞLADI

Financial Times: "Şii milisler Barzani'nin provokatif bir şekilde referanduma dahil ettiği ve farklı etnik grupları içinde barındıran Kerkük etrafında çatışmalara girmeye başladı" diye yazdı.


BUNDAN SONRA NE YAPILMALI

Financial Times, bundan sonraki aşamada IKBY ile merkezi Irak yönetimi arasında görüşmelere başlanarak, tansiyonu düşürücü adımlar atılması gerektiğini belirtti ve yazıyı şu görüşlerle noktaladı: "Barzani de zaten Irak'ın kuzeyindeki bağımsız bir Kürdistan'ın Bağdat ile anlaşma sağlanmadan uzun ömürlü olamayacağını biliyor.

Kerkük ve diğer çekişmeli bölgelerde ayrı bir referandumun düzenlenmesi gerekiyor. Savaş sonrası yazılan anayasa, 2007 yılında Kerkük'te referanduma gidilmesini öngörüyordu ancak bu oylama yapılamadı. Varılacak uzlaşmanın güç ve Kerkük'ün petrol gelirlerinin paylaşımı esasına dayanması muhtemel.

BARZANİ'YE YOL GÖSTERDİLER

IKBY'nin geleceği, bir aşamada, halihazırda kendi öz yönetimlerini kuran ve örneğin Rusya'nın da federal bir Suriye içerisinde merkezi yönetimin bazı yetkilerini devrettiği bölgelere dönüştürülmesini önerdiği Kürt kantonlarının geleceğiyle kesişecek.Tüm bu denklemin doğru bir şekilde çözülmesi mucize olur. Yanlış bir şekilde çözümü ise felaket getirir."