BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İnanna perde diyor

Sümerler'in barış ve özgürlük mücadelesini sahneye taşıyan Türk operası ''İnanna'' perde diyor.

Abone ol

Aşk tanrıçası İnanna ile çoban tanrısı Dumuzi'nin aşk öyküsünü Sümerler'in barış ve özgürlük mücadelesini sahneye taşıyan Türk operası ''İnanna'', 11 Şubat'ta ''perde'' diyecek.
   
''İnanna'' operası, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Meriç Sümen, operanın bestecisi Çetin Işıközlü, yönetmeni Gürçil Çeliktaş, konuk orkestra şefi Alexander Schwinck ve koreografı Nurdan Sinkil'in katıldığı toplantıyla tanıtıldı.
   
Toplantıda konuşan Sümen, Türk bestecileri bale ve opera müzikleri yazmaları için teşvik ettiklerini ve bu opera gibi güzel yapıtlar ortaya çıktığını söyledi.
   
Yapıtın uzun süren bir emeğin ürünü olduğunu dile getiren Sümen, daha önce konuk şef olarak Türkiye'ye gelen Schwinck'i yeniden Başkent seyircisiyle buluşturmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.
   
Operanın bestecisi Çetin Işıközlü de eseri yapma fikrinin ünlü  Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'a ait olduğunu ve teklifin de dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay tarafından yapıldığını anlattı.

İlk etapta zorlu bir uğraş olduğunu için kabul etmek istemediğini belirten Işıközlü, ''Opera bestelemek çok zorlu bir uğraş. Bu yüzden ilk etapta kabul etmek istemedim. Ancak şimdi çok memnunum'' dedi.

Konuk şef Schwinck ise Işıközlü'nün eserin notalarını kendisine gönderdiğini, bir Türk operasını yönetmenin de kendisini heyecanlandırdığını ifade etti.
   
İlk defa bir Türk operasının dünya prömiyerini gerçekleştireceğini belirten Schwinck, Ankara'nın yeni bir opera binasına kavuşması dileğinde de bulundu.
   
    -SÜMERLER'İN BARIŞ DESTANI-
   
Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin yeni yapıtı ''İnanna''nın librettosu Eflatun Nimetzade'ye ait.
Üç perdelik eserin dekor tasarımını Nihat Kahraman, kostümlerini Mine Erbek hazırladı. Işık düzenini Tahsin Çetin'in gerçekleştirdiği yapıt için koroyu Sunay Muratov çalıştırdı.

Sayra Seyhan Geçim ve Filiz Aysev'in dönüşümlü olarak ''İnanna'' karakterini canlandıracağı yapıtta, Dumuzi'yi Ünüşan Kuloğlu ile Murat Karahan sahneye taşıyor. Arda Aktar, Aydın Güven, Betül Korman, Ece
Aslı Gültekin, Gülşen Kocaay, Pınar Çakıt, Bülent Ateşoğlu ve Özgür Gençtürk eserde rol alan diğer sanatçılar.
  
Yapıt, Mezopotamya'da güzelliğin, çekiciliğin, şefkatin, hırsın, kurnazlığın ve bereketin sembolü olan aşk tanrıçası İnanna ile çoban tanrısı Dumuzi'nin aşk öyküsünü konu alıyor.