BIST 10.083
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.434,13
HABER /  GÜNCEL

İnanılması zor rütbe sıralaması

Ordu neden siyatten çekilmez? 12 Eylül döneminde askeri savcılık yapan Tarımcıoğlu o mantığı açıklıyor.

Abone ol

12 Eylül döneminde sıkıyönetim savcılığı yaptı. Bir dönem ANAP milletvekilliği yapan ve Özal'ın yakınında bulunan eski hakim ve askeri savcı Faik Tarımcıoğlu ilginç tespitlerde bulundu..

Askere göre rütbe sıralamasında sivil Başbakan onbaşı ve erden sonra gelir. Siviller siyaseti düzenleyemez. Tarımcıoğlu'na göre askerde 'cumhuriyeti biz kurduk biz yönetiriz' anlayışı var..

Tarımcıoğlu, Taraf gazetesinden Neşe Düzel'in sorularına yanıt verdi. İşte Tarımcıoğlu'nun konuşmasından öne çıkan bölümler:

Büyük çapta bir yargılama olmaz. Generaller yargılanmaz ama orduda kapsamı geniş olmayan bir tasfiye olacak. Bu tasfiyeyi Başbuğ yapacak.

Ergenekon yüzde yüzde bitmez. Yargı sistemi bağırsaklarını temizleyecek güçte değil çünkü. Yargı ordunun paralelinde, tesirinde ve emrinde.

Cuntanın istihbaratını hükümete veya MİT'e ABD vermiş olabilir. Çünkü Irak ve Afganistan'da çırpınan ABD'ye istikrarlı bir Türkiye lazım.

Yüksek bürokrasi ordudur. Yüksek yargı da Danıştay, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'dir. Hükümetler yüzde 47 veya yüzde 55 oy alsalar da siyaset pastasının ancak çok basit dilimini yönetirler.

O dönemde Semra hanım ve oğlu Ahmet Özal televizyonda söz konusu raporun Turgut beyin zehirlendiğini söylediğini teyit etmişlerdi. Sonra adli bir kriminal olay oldu. Daha doğrusu basına olay öyle yansıdı. Çok profesyonel bir hırsızlık olayıyla Semra Hanım'ın evinden sadece bir kaset bu rapor çalındı. Başka hiçbir maddi kayıp olmadı.



Ordudaki bütün zihniyet 'Cumhuriyeti biz kurduk biz yönetiriz' zihniyetidir. 86 yıllık hadisedir bu. Bu zihniyete göre siyasetçiler ikinci sınıf vatandaştır. Sivil siyaset başı bozuktur, ülkeye hakim olamaz. İnanılması imkansız bir şey ama şu telkinde bulunur. Rütbe aşağı doğru iner. Mareşal, general, albay, binbaşı yüzbaşı, teğmen, başçavuş, onbaşı, er... Ve sonra sivil başbakan gelir.