BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.494,06
HABER /  GÜNCEL

İmralı ile anlaşma sağlandı! Tahkim edilmiş ateşkes

Radikal yazarı Murat Yetkin, 4 Şubat'ta İmralı'da yapılan son görüşmenin detaylarını bugünkü köşesinden yazdı.

Abone ol

Radikal yazarı Murat Yetkin, 4 Şubat'ta HDP heyetinin İmralı'da yaptığı görüşmelerin detaylarına ilişkin çarpıcı kulis bilgilerini bugünkü köşesinden aktardı.

Yetkin'in, adını açıklamadığı bir haber kaynağında dayandırdığı bilgilere göre devlet ile İmralı "tahkim edilmiş ateşkes" konusunda anlaşmaya vardı. Hükümet ve HDP önümüzdeki günlerde ortak süreç açıklaması yapabilir.

Bir diğer gelişme ise genel seçimlere ilişkin. Öcalan HDP'nin seçime girme kararını destekliyor. 

Peki İmralı ile sağlanan 'tahkim edilmiş ateşkes' ne demek? Anlaşma neleri kapsıyor?

Murat Yetkin'in bugünkü köşesinden bu soruların yanıtları şöyle:

...

"İmralı’da 4 Şubat görüşmesi beklendiği üzere önemli sonuçlara yol açmış görünüyor.
Görüşmeye dair henüz resmi açıklama yapılmış değil. Tarafların ketumiyeti nedeniyle henüz tam olarak nelerin olduğunu öğrenmek zor oluyor. Ancak kaynak açıklamama sözüyle edindiğimiz bilgileri bir araya getirince çıkan manzara dahi yeterince önemli sonuçlar içeriyor.


... Hükümetin PKK ile “tahkim edilmiş ateşkes” üzerinde konuştuğunu söylemek mümkün. Keza hükümet 2 Ekim 2014 kararnamesi ile görüşmeleri yürütmek üzere başında Muhammed Dervişoğlu’nun bulunduğu Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nı yetkili kıldığına göre, görüşmelerin hükümet adına yürütüldüğünü söylemek de mümkün.

Peki, nedir bu “tahkim edilmiş ateşkes."

Erdoğan’ın girişimi ile Fidan aracılığıyla Öcalan ile İmralı’da doğrudan görüşmelerin başladığı 2012 sonundan bu yana zaten fiili ateşkes durumu var. Fiili ateşkes kan banyosunu durdurdu, hem asker, polis aileleri, hem militanların aileleri nefes aldı. Ancak ne bölgeye henüz barış geldiğinden, hem de kamu düzeninin yerinde olduğundan söz edilebilir.
PKK’nın, moda deyimle, kendi paralel devletini kurma girişiminden, mesela HDP’li belediyelerin kırsalında kendi mahkemelerini karakollarını, askere alma ve vergi dairelerini oluşturmasından Ankara had safhada rahatsız. Ancak hükümetin çatışmasızlığın devamı adına asker ve polise operasyon izni vermemesi nedeniyle bu konuda bir şey yapılmıyor. Yine de Cizre’de olduğu gibi kamuoyundan saklanamayacak patlamalar yaşanıyor.

Tablo bu olunca “tahkim edilmiş ateşkes” şu anlama geliyor:
1- Ateşkesin sürecin bir parçası olarak resmileşmesi,
2- PKK’nın paralel devlet girişimi uygulamalarına son vermesi,
3- Yol kesme ve kontrollerine son verilerek seyahat güvenliğinin sağlanması,
4- Bölgedeki inşaat ve ekonomik faaliyetin engellenmesine, tahribine son verilmesi.

Bunun karşılığında, tabii Öcalan’ın açıklama yapmasıyla birlikte, hükümetin zaten hazırlıkları az çok tamam olan bazı adımları atması söz konusu olabilecek.

Örneğin Meclis’te oylanmayı bekleyen Avrupa Yerel Yönetimler Şartı’nın genel Kurul’a indirilmesi. Bu şart yerel yönetimlere siyasi olmasa da idari ve mali anlamda ciddi özerklik imkânları sağlıyor.
Örneğin Öcalan’a daha geniş hareket imkânı sağlanması…

EV HAPSİNE ÇIKACAK

Buna Öcalan’ın İmralı adasındaki Adalet Bakanlığı’nın eski Mete Kampı’nda bir tür ev hapsine alınması, İmralı’daki diğer PKK’lı mahkûmların sekretarya, arşiv ve büro hizmeti görebilecek, bilgisayar, tercihan yabancı dil özellikleri olan daha genç olanlarla değiştirilmesi; Öcalan’a bir nevi başkanlık makamı tahsisi. Mutlaka her iki tarafta da başka maddeler var, dediğimiz gibi, bunlar ilk ağızda öğrenebildiklerimiz.

SIRADA KANDİL VE BRÜKSEL VAR

Şimdi sırada HDP’lilerin Kandil ve Brüksel’e giderek bu durumu anlatmaları, oradan aldıkları cevapla Ankara’ya dönmeleri var. O aşamada hükümet temsilcileriyle başka görüşmeler de olması bekleniyor.
İşler planlandığı gibi giderse, önümüzdeki günlerde hükümet yetkilileriyle HDP’lilerin ilk kez gidişat üzerine ortak bir açıklama yapması dahi söz konusu. Ayrıntılar ortaya çıktıkça sizinle paylaşmaya devam edeceğiz.