BIST 9.981
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.428,25
HABER /  GÜNCEL

IMF'nin Türkiye büyüme tahmini

IMF Başkan Yardımcısı Krueger, reformun devam eden bir süreç olduğunu belirterek, Türkiye'yi bu konuda övgüler yağdırdı. Krueger'in büyüme tahmini ise.

Abone ol

IMF, reformlara ‘devam’ dedi

IMF Başkan Yardımcısı Krueger, reformun devam eden bir süreç olduğunu belirterek, “Türkiye başarılı bir reformcu” diye konuştu. Krueger, büyüme oranının yüzde 5’in üzerinde olabileceğini vurguladı.

Uluslararası Para Fonu Başkan Yardımcısı, reformların kesintisiz bir süreç olduğuna işaret ederek, ekonomide iyileşmenin tempolu şekilde sürdürülmesinin reformların devamlılığına bağlı olduğunu söyledi. Krueger, Türkiye’de yıl sonu itibariyle yüzde 5’lik büyüme hedefinin aşılabileceğini kaydederken, uluslararası konjonktürün geçen yıla oranla daha olumsuz olmasına karşılık Avrupa Birliği yolunda Türkiye’nin başarılı bir performans yakalayacağını yineledi.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen “Dünya ve Türkiye Ekonomisinde Görünüm” adlı toplantıda konuşan Krueger, Türkiye’nin sosyal güvenlik reformu için örnek aldığı Şili gibi reformu sürdürmesinin olumlu sonuçlar yaratacağını vurguladı.

Şili’de yaşanan siyasi sorunlara karşılık ekonomik reformun 35 yıldan bu yana kesintiye uğramadan sürdüğünü vurgulayan Krueger, benzer şekilde yapısal reform sürecindeki Güney Kore’nin bir dönem ara vermesi sonucu 1980’lerde ekonomik krizle karşılaştığını, 1997’deki Asya Krizi’nde de ekonomisinin hasara uğradığını kaydetti.

BÜYÜME HEDEFİ GEÇİLEBİLİR

IMF Başkan Yardımcısı Krueger, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, yüzde 5 olarak belirlenen büyüme hedefini makul olarak nitelerken, “Büyümenin yüzde 5’in üzerinde olmasını umuyoruz” dedi. Krueger, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde kendisi için reform programını uygulaması gerektiğine işaret ederken; Uluslararası Para Fonu ile stand-by düzenlemesi çerçevesindeki ekonomik programın da Türk Hükümeti tarafından hazırlandığını vurguladı.

GELİR DAĞILIMINDA ALINACAK MESAFE UZUN

Hindistan’daki ekonomik reform sürecini anlatan Yönetim Kalkınma Enstitüsü Başkanı N. K. Singh, her yıl yüzde 8-9’luk büyüme hızını yakalayan Hindistan’ın reformlar konusunda büyük mesafe kaydettiğini belirterek, gelir dağılımının düzeltilmesi aşamasında ise henüz yeterli başarının gösterilemediğini söyledi.

İletişim, ulaşım ve enerji konusundaki yapısal reformların tamamlanma aşamasında olduğunu kaydeden Singh, olumlu gelişmelere karşılık ülke içindeki gelişmişlik farkının uçurum niteliğinde olduğunu vurguladı.

Singh, “Dünya Bankası göstergeleri açlık sınırı altında yaşayan insan sayısının Hindistan’da azaldığını göstermesine karşılık, yaklaşık 70 milyon kişi zor durumda. Ülkenin doğusu yüzde 11 büyürken, batıdaki büyüme hızı sadece yüzde 3. Bu dengesizliğin yarattığı sosyal kırılma olasılığı büyük tehlike yaratıyor” dedi.

Singh, Türkiye’nin bölgesel kalkınma ve bunun paylaşılması konusundaki deneyiminden yararlanmayı hedeflediklerini kaydetti.

Singh, bir gazetecinin, Çin ve Hindistan’ın ekonomik performansına yönelik sorusunu yanıtlarken de, “Çin, ekonomik reform sürecine 1978’de başladı. Hindistan’ın başladığı tarih ise 1991” derken, Çin konusunda ekonominin aşırı ısınmasından bahsedilebileceğini, ancak Hindistan için henüz böyle bir sürecin yaşanmadığını öngördü.

Kaynak: