BIST 8.768
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.238,85
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

İmar barışında paranızı geri alabilmeniz mümkün

Mevzuata aykırı yapılan binaların kayıt altına alınması için getirilen ve 31 Aralık'ta son bulacak imar barışında tüm harcamaların müteahhitten talep edilebileceği öğrenildi.

Abone ol

31 Aralık'ta son erecek imar barışında yapı kayıt belgesi başvurularının 16 milyon ihtilaflı yapı için çözüm getirmesi planlanıyor.

Konu ile ilgili konuşan Avukat M. Berkay Nizamoğlu; “İmar barışına başvurmadan önce ödediğiniz imar para cezası var ise, imar barışı kapsamında yapmış olduğunuz tüm harcamalara ek olarak imar para cezasını da kusurlu müteahhitten talep edebilirsiniz" dedi. 

31 Aralık 2018 tarihinde sona erecek olan imar barışı kapsamında ödenen tüm bedeller, söz konusu kaçak yapıyı yapan müteahhitten talep edilebilecek. Ödemenin müteahhitten alınabilmesi için, her somut olayın ve sözleşmenin kendi özelinde detaylı bir şekilde incelenmesi gerekiyor.

ARSA PAYI KAT KARŞILIĞINDA SÖZLEŞMEYE DİKKAT
İmar barışı kapsamında çok önemli bir hususun gözden kaçırıldığını belirten Avukat M. Berkay Nizamoğlu; “İskanı alınmamış bir yapı tamamlanmış sayılamaz ve iskansız bir yapı için imar barışı kapsamında ödenen tüm bedeller müteahhitten talep edilebilir. İmar barışı kapsamında ödenen yapı kayıt belgesi bedelinin ve ikinci aşama olan kat mülkiyetine geçişte ödenen bedelin tazminat olarak müteahhitten talep edilebilmesi için birtakım hususların birlikte mevcut olması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

TÜM HARCAMALARI SİZE GERİ DÖNEBİLİR
İmar mevzuatına aykırı bir yapıyı sonradan satın almış iseniz bu durumda tarafınıza kesilmiş olan imar para cezasının muhatabının müteahhit olduğunun altını çizen Avukat M. Berkay Nizamoğlu; “İmar barışına başvurmadan önce ödediğiniz imar para cezası var ise, imar barışı kapsamında yapmış olduğunuz tüm harcamalara ek olarak imar para cezasını da kusurlu müteahhitten talep edebilirsiniz.

Ayrıca örneğin kiracınız, kira sözleşmenizde kendisine açıkça izin vermemiş olmanıza rağmen ruhsata ve projeye aykırı tadilatlar yapmış ise, bu gibi durumlarda da ödemek zorunda kaldığınız imar para cezasını, “cezaların şahsiliği ilkesi” gereği kiracınızdan talep edebilirsiniz” dedi.