BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

İlköğretim okullarına yeni makyaj

İlköğretimdeki eğitim mantığı tamamen değişiyor. Öğretmenlerin sınıfın içindeki rolü azalacak. Olaylar, öğrencilere türküler ve destanlar temelinde anlatılacak...

Abone ol

Eğitimde esen reform rüzgarları, ilk olarak ilköğretime yansıdı. Önümüzdeki hafta Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in detaylarıyla anlatacağı yeni sistem, öğrencilere dağıtılacak ders kitapları daha önceden bastırıldığı için, 2005-2006'da hayata geçecek. Çocukta sosyo-kültürel boyutu öne çıkartmayı amaçlayan yeni müfredat; 11 üniversiteden, farklı ülkelerde doktora yapmış 76 akademisyen tarafından hazırlandı. AB'ye uyumdan yola çıkılarak düzenlenen sistemde, 'siyah-beyaz' mantığı terk ediliyor. Öğrencinin önüne, aynı olayla ilgili çok seçenekli neden-sonuç ilişkisi konulacak. Sonucun nasıl şekilleneceğini; öğrenci mantık yürüterek, tartışarak çözecek. Olaylar türkü, şiir, destan ve şarkılar temelinde anlatılacak.

KİTAP YAZANIN MAAŞI ARTACAK

Müfredat değişikliği ile ders sayıları ve öğretilen konular da azalacak. İlköğretimde bilgi yığılmasına son verilecek. Sınıftaki ağırlığı yüzde 80'den yüzde 30'lara indirilecek olan öğretmenler; moderatör, yani rehber konumunda olacak. Eğitim fakülteleri de yenilenecek. Öğretmen olabilmek için yüksek öğrenimde en az 15 saat boyunca bilgisayar dersi alma şartı getirilecek. Öğretmenlerin, toplam 8 alanda etkin olması sağlanacak. Kitap, makale yazan, yabancı dil sınavını veren, yüksek lisans ya da doktora yapanlar ile uluslararası önemli bir başarıya sahip olan öğretmenlere, maaş artışı sağlanacak. Tüm öğretmenler, yılda bir kez özel sınava tabi tutulacak.

Kaynak: www.takvim.com.tr