BIST 9.645
DOLAR 32,53
EURO 34,91
ALTIN 2.427,09
HABER /  GÜNCEL

İlker Başbuğ'dan flaş Esad açıklaması

Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Suriye için olabilecek en kötü lider olduğunu söyledi.

Abone ol

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "Suriye'deki Devlet Başkanı Beşşer Esed, Suriye için iyi bir lider mi? Olabilecek en kötü lider. Niye? Milyonlarca insanın ölümüne, milyonlarca insanın Suriye'yi terk etmesine neden oldu." dedi.

Birtakım etkinliklere katılmak üzere Mersin'e gelen Başbuğ, ilk olarak Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Tarsus Şubesi tarafından 75. Yıl Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Ortadoğu ve Türkiye" konulu konferansa katıldı.

Başbuğ, Türk milletinin Mustafa Kemal Atatürk'e olan sevgisinin inanılmaz boyutta olduğunu belirterek, "Bunun nedeni menfaatsiz olduğu içindir. Sevgi menfaatsiz olunca sürekli ve kalıcı oluyor. Menfaat olursa sevgi kalıcı olmaz, unutulur gider. Atatürk'e olan sevgi öyle bir sevgi ki hem kalpten, hem içten ve gönülden. Bakınız yabancılar dahi Türk milletinin Atatürk'e olan sevgisine hayret ediyor ve bu sevgi inanın her geçen gün daha da büyüyerek artıyor." dedi.

Başbuğ, Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirdiği darbe girişimine de değinerek, en büyük zararı ordunun gördüğünü söyledi.

Konferans ardından Başbuğ, katılımcıların sorularını cevaplayıp, kitaplarını imzaladı.

İSRAİL'E NEFES ALDIRIYOR
Başbuğ ardından, Mersin il merkezinde Toros Üniversitesinde konferansa katıldı. Öğrencilerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başbuğ, eğitimin önemine vurgu yaptı.

Ortadoğu'da yaşananlara değinen Başbuğ, şöyle konuştu:

"Suriye berbat oldu. Zaten Suriye'nin bugünkü hale gelmesinden en çok memnun olan ülke İsrail. En büyük desteği veren ülke de İsrail. Suriye tehdidinin ortadan kalkması İsrail'e nefes aldırıyor. İran'ın baskı altına girmesinden en çok memnun olan ülke hangisi? Yine İsrail. Ama bölgede her şey oluyor tek göze batmayan ülke İsrail. Şimdi Arap, İsrail dengesinde bir denge var mı? Yok o da bitti. Biraz daha doğuya giderseniz Hindistan, Pakistan arasındaki duruma bakıyorsunuz. Bunlar birbirleriyle dengeliydiler. Şimdi ne oldu Pakistan berbat durumda. Hindistan gittikçe güçleniyor. Orada da güç dengesini gitti. Hindistan, Pakistan ile olan savaşlarda sırtını Rusya'ya dayıyordu. Şimdi Hindistan tamamen sırtını ABD'ye dayadı. Dengeler değişti, alt üst oldu. Hindistan çok önemli bir ülke. Bölgede karşımıza çok ciddi kaotik bir ortam çıktı."

Irak'ta toprak ve siyasi bütünlüğün parçalanmasıyla en büyük sıkıntıyı Türkiye'nin çektiğini ifade eden Başbuğ, Suriye'deki toprak ve siyasi bütünlüğün bozulmasının da en büyük sıkıntısını Türkiye'nin yaşadığını söyledi.

BÖYLE BİR DEVLET BAŞKANI SAVUNULABİLİR Mİ?
Başbuğ, Suriye'deki olayların 2011'de başladığı ve 2013 yılında tırmandığını anımsatarak, "2014'den itibaren hep şunu söyledik: Suriye'deki Devlet Başkanı Beşşer Esed, Suriye için iyi bir lider mi? Olabilecek en kötü lider. Niye? Milyonlarca insanın ölümüne neden oldu. Milyonlarca insanın Suriye'yi terk etmesine neden oldu. Suriye tarihinin en kötü, hatta Arap baharı kapsamında bölgede en büyük trajedinin yaşandığı ülke. Bunun baş sorumlusu kim tabii ki devletler. Böyle bir devlet başkanı savunulabilir mi? Savunulacak bir yeri var mı? Yok." diye konuştu.

Başbuğ, Suriye ve Irak'ın birbiriyle mukayese edildiğinde Irak'ın biraz daha buzdolabına konulmuş bir sorun olarak gözüktüğünü, ancak Suriye'deki gelişmelerin sıcak, Türkiye'nin milli menfaatleri ve tehdit açısından Irak'tan daha riskli olduğunu söyledi.

Başbuğ, daha sonra öğrencilerin sorularını cevaplayıp, kitaplarını imzaladı.