BIST 10.248
DOLAR 32,24
EURO 34,67
ALTIN 2.400,55
HABER /  DÜNYA

İlk müslüman kadın savaş suçlusu!

Bosna'daki yerel savaş suçları mahkemesi ilk kez bir kadını mahkum etti...

Abone ol

5.5 yıl hapis cezasına çarptırılan Bosnalı Müslüman Rasema Handanoviç'in, 6 Hırvat'ı kurşuna dizen Zülfikar birliğinde yer aldığına hükmedildi.

1.20120430155931.jpg

"21 yaşındaydım. Yaptığımın suç olduğunu bilmiyordum" diyen Handanoviç'in avukatı, kadının Sırp askerlerinin tecavüzüne uğradığını vurguladı.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki bir yerel mahkeme, 1992-1995 yılları arasında yaşanan ve 100 bini aşkın cana malolan savaşla ilgili olarak ilk kez bir kadını mahkum etti.

Eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi, daha önce Bosnalı Sırpların başkanı Biljana Plavsiç'i 11 yıl hapse mahkum etmiş, 81 yaşındaki Plavsiç 2009'da erken tahliye edilmişti.

Sırbistan'daki bir yerel mahkeme de 1991'de Hırvatistan'ın doğusundaki katliamdan sorumlu tuttuğu Nada Kalaba adlı kadını savaş suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Saraybosna'daki yerel savaş suçları mahkemesinde ise üç kadın yargılanıyor. 40'lı yaşlardaki iki Hırvat hakkında henüz hüküm açıklanmazken, Bosnalı Müslümanların ordusunda savaşa katılan Rasema (Rasime) Handanoviç hakkında karar dün çıktı.

Mahkeme, Bosna'nın güneyindeki Trusina köyünde 18 sivil ve dört savaş esirinin öldürülmesi vakasını ele aldı. Üç Hırvat sivil ve üç askerin öldürülmesinde rol aldığına hükmedilen Handanoviç'e beş buçuk yıl hapis cezası verildi.

Savaş sonrası ABD'ye göç etmesinin ertesinde ABD vatandaşlığı da alan ve geçen aralıkta Bosna-Hersek'e iade edilen 39 yaşındaki kadın, suçlamaları geçen hafta kabul etmiş ve daha hafif bir cezaya çarptırılması karşılığında silah arkadaşları aleyhine ifade vermek üzere savcılıkla anlaşmıştı.

Handanoviç, "Bir suç işledim ama o zamanlar 21 yaşındaydım. Bunun suç olduğunu bilmiyordum" dedi. Avukatı Senad Kreho ise AFP'ye, Handanoviç'in kendisinin de bir savaş kurbanı olduğunu belirterek, "Sırp askerlerinin tecavüzüne uğradı. Sevgilisi ve aile üyeleri öldürüldü" diye konuştu.

Handanoviç gibi Bosnalı Müslüman ordusundaki özel birliklerden 'Zülfikar'ın diğer altı üyesinin yargılaması sürüyor.