BIST 9.886
DOLAR 32,47
EURO 34,85
ALTIN 2.449,23
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İlber Ortaylı'nın iç savaş korkusu

Tarihçi İlber Ortaylı'ya göre toplumda iç savaş korkusu var.

Abone ol

Kitaba ve yakın tarihe ilişkin açıklamalarda bulunan Ortaylı, Başbakan Erdoğan'ın protestolara hoşgörülü olmadığını ve sağduyudan uzak olduğunu ima etti.

Radikal gazetesi muhabiri Sibel Oral, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın yeni kitabı "İmparatorluğun Son Nefesi –Osmanlı’nın Yaşayan Mirası Cumhuriyet" adlı kitabı üzerine söyleşi yaptı. İşte o açıklamalarda bir bölüm:

“Kimse inkâr etmesin iç harp korkusu var”
Kitapta da bazı yerlerde rastladım. “Cumhuriyet tehdit altında” korkusu sizce bugün hâlâ mevcut olan bir korku mu?

Cumhuriyet elden gitmez. İnsanlar cumhuriyetin değil de huzurun, barışın elden gideceği korkusunu yaşıyorlar. Suriye örneğini görüyor, başka bir örnek görüyor… İç harp korkusu geldi Türkiye’ye. Kimse inkâr etmesin. İnsanların içine bu korku düştü.

Zaten biraz yok mu?
Hayır, yok ama korkusu var. O da neden? Çünkü insanları yatıştıran bir şey yok. Süleyman Demirel zamanında da birtakım insanlar sokağa çıkıyordu ve söyledikleri şeyler birçok insanın hoşuna gitmiyordu. Açık konuşayım; beğenmedikleri Demirel’in takındığı tavır bugün takılan tavrın çok üstünde olduğunu şimdi anlıyorum.

Neydi peki, daha mı sağduyuluydu?
“Sokaklar yürümekle aşınmaz” dedi… Bu bir mizahtır. Mesela Bülent Ecevit daha duygusal bir insandı, o da bu tarz şeylere tepki vermezdi. Adnan Menderes verirdi ama… Bir bardak suda fırtına koparırdı. Bunlar önemlidir. Lidere ve yöneticilere düşen sükûnettir. Çok önemlidir. Maalesef geçmişte küçümsediğimiz bir takım adamlarda var olduğunu görüyoruz. Demirel siyasala gelmişti, yuhaladılar. O ne yaptı? Şapkasını çıkardı, gülümseyerek gitti. O devir Türkiyesi için görülmemiş bir şeydir. Ben o bağıranların bir kısmını biliyorum, hepsi daha sonra Demirel’den daha da sağa geçti. Menderes kapılıyordu, hemen sinirleniyordu. Bu demek onu örnek almış.