BIST 9.769
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.431,42
HABER /  SAĞLIK

İlaca para ödeyenleri sevindirecek karar SUT'a alındıysa geri ödenecek

BURSA'da kanser hastası olan bir kişi yılllarca parasını ödediği ilaçların SGK tarafından karşılanmaya başlaması ile geri ödeme yapılması için kuruma dava açtı. İstinaf'a giden dosyada mahkeme SUT'a alınan ilaçların parasının ödenmesine hükmetti ancak hasta dava sürecinde öldü.

Abone ol

BURSA'da kanser tedavisi gördüğü sırada ilaçları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmayan ve kendi ödemek zorunda kalan hasta ilaçların 2016'nın ağustos ayında SGK Sağlık Uygulama Tebliğine ilişkin düzenlemeyle geri ödeme listesine alınması üzerine kuruma başvurdu.

İlacın geri ödeme listesine alınmasından önceki tarihte doktor raporuyla ilaç kullanan vatandaş, önceki döneme ait aldığı ilaçların faturalarını ibraz ederek, ilacın bedelinin kendisine ödenmesini istedi.

SGK, ilacın, tebliğdeki değişiklikten önceki bir tarihte alındığını belirterek, vatandaşa ödeme yapmadı. Bunun üzerine kanser hastası Ankara 11. İdare Mahkemesine başvurdu.

Ancak mahkeme tebliğ değişikliğinden önce alınan ilacın bedelinin ödenmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Bunun üzerine istinafa başvuran vatandaşın dosyasını inceleyen Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesi, emsal oluşturabilecek bir karar verdi.

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI
Ankara 11. İdare Mahkemesinin kararını görüşen 12. İdari Dava Dairesi, ilacın geri ödeme listesine alındığını, vatandaşın her ne kadar tebliğ değişikliği tarihinden önce bu ilacı kullansa da paranın kendisine ödenmesi gerektiğini, aksi durumun Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olacağını belirterek, ilk derece mahkemenin kararını kesin olarak bozdu.

Dava sürecinde hayatını kaybeden vatandaşın ilaca ödediği para, yasal mirasçılarına ödenecek.