BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  POLİTİKA

İktidarın teklifi muhalefeti çıldırttı

Memurlar için yapılması öngörülen değişiklik, Meclis'te tartışma yarattı. En sert tepki ise CHP'den geldi.

Abone ol

"Görevi kötüye kullanan" memurlarla ilgili Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis'te iktidar ile muhalefeti karşı karşıya getirdi. CHP, kanun teklifiyle yolsuzluğa bulaşmış belediye başkanları için çıkarıldığını iddia ederken MHP grubu ise teklifin gizli af niteliği taşıdığını iddia etti.

TBMM Genel Kurulunda AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın, ''görevi kötüye kullanma'' suçuna ceza indirimi öngören ''Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'' görüşülüyor.

Teklifin tümü üzerinde CHP Grubu adına konuşan Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, teklifin TBMM'nin ''normal çalışma düzeni'' içinde görüşülmediğini, kısa sürede gündeme alındığını belirterek, ''Bu, bunun bir kanun teklifi değil hükümet tasarısı olduğunu gösteriyor'' dedi.

''Nöbetçi milletvekiline teklif verdirildiği'' görüşünü savunan Ünlütepe, ''Milletvekilinin onuru var. Milletvekili araç olarak kullanılamaz'' diye konuştu.

Teklifle ''yolsuzluğa bulaşmış belediye başkanları ve bürokratların kurtarılmaya çalışıldığını'' öne süren Ünlütepe, bunu ahlaki bulmadıklarını belirtti.

Ünlütepe, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun teklifi ''maydanoz'' olarak nitelendirdiğini ifade ederek, devlet aleyhine suçların ota benzetilemeyeceğini söyledi.

''Adı bu tür suçlara bulaşmış bir belediye başkanının 'madde Ceza Yasası'ndan çıkarılsın' dediğini'' ifade eden Ünlütepe, ''Hırsız da hırsızlığın suç olmaktan çıkarılmasını ister. O belediye başkanı ile hırsız arasında ne fark var? Bu yasayı çıkarmayı içinize sindirebilecek misiniz'' diye konuştu.

"BU KANUN GÖKÇEK KANUNUDUR!"

MHP Grubu adına konuşan Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, böyle bir teklifin verilmesi ve görüşülmesini ''zül'' olarak nitelendirdi.

Teklifi veren Kaynak'ı eleştiren ve ''nöbetçi milletvekili'' ifadesini kullanan Yalçın, teklifin ''ayıplı ve etik dışı'' olduğunu öne sürdü.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun konuya ilişkin telefon görüşmelerinin basına yansıdığını belirten Yalçın, ''Bu ayıplı teklif Genel Kurula kadar gelmişse Sayın Gökçek tebriği hak ediyor. Bu yasaya Gökçek kanunu dersek bir hakkı teslim etmiş oluruz'' diye konuştu.

Yalçın, teklifin yasalaşması durumunda belediye başkanı ve kamu görevlilerinin cezadan kurtulacağını, teklifin ''yüz kızartıcı suçlar açısından örtülü af getirdiğini'' söyledi.