BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,65
ALTIN 2.409,24
HABER /  GÜNCEL

İklim değişti Nisan yağışı Haziran’a sarktı!

İstanbul ve Türkiye’nin batısı alışık olmadığı hava olaylarıyla karşı karşıya. Uzmanlar bunu iklim değişikliğine bağlıyor. Tuzla’daki hortumun, ABD’deki öreklerinden farksız olduğu belirtildi.

Abone ol

Marmara Denizi’nde önceki akşam meydana gelen hortum nedeniyle Tuzla’da birçok ev ve iş yeri zarar görürken, bazı teknelerin alabora olduğu, bazılarının ise battığı görüldü. Hortum nedeniyle Tuzla sahilindeki bazı iş yerlerinin çatıları uçtu ve iş yerlerinde hasar meydana geldi. Tuzla sahilinde bazı tekneler batarken, bazıları ise alabora oldu. Alabora olan tekneler, vinç yardımıyla kaldırıldı. Teknelerdeki sular boşaltıldı. Diğer yandan sahil şeridindeki kimi evlerin çatılarında da hasar meydana geldi, bazı ağaçları kökünden söktü. Uzmanlar ise yaşanan hortumu VATAN’a değerlendirdi;

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SONUCU

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı: “Türkiye’de hortum daha önce de görülüyordu. Hortumun oluş mekanizması belli. Havada nem olması gerekiyor. Bu dönemde yağan yağmurlar sistem yağışları değil. Bu tamamen kararsızlık yağışları dediğimiz yağışlar. Mevsim itibariyle Nisanda kırkikindi yağışlarıydı. Bu yıl ise sarktı. Şiddet olarak da arttı. Bütün bunlar küresel iklim değişikliğinin bir sonucu.”

- Mehmet Fatih (Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Daire Başkanı)

“Bu yıl yağışlar fazla. Temel sebep yer seviyesi ve yüksek seviyelerdeki sıcaklık farklı. Hortumu yaratan ise fırtına bulutları. Deniz üzerinde görüyoruz. Akdeniz’de daha önce çok kez oldu. Tahmini de oldukça zor. Kısa sürede olup bitiyor. Yer seviyesinde sıcaklık oldukça yüksek ve ve yükseklerde ise tam aksine. Biz bunlara orta şiddetli diyoruz.”