BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,82
ALTIN 2.470,96
HABER /  DÜNYA

İki ülkeyi birbirine düşüren aşk hikayesi

Dünya medyasının Yemenli Romeo ve Arabistanlı Juliet olarak tanıttığı çift, iki ülkeyi birbirine kattı.

Abone ol

SUUDİ ARABİSTANLI Huda el Niran, ailesinin karşı çıkmasına rağmen bir süre önce aşık olduğu Yemenli Arafat Muhammed Zahir el Hadi’nin yanına, Yemen’e kaçtı. İstemediği erkekle evlenmemek için ailesini karşısına alan Niran, ülkeye kaçak yollarla girince olanlar oldu.  

Niran, Yemen’de “ülkeye yasadışı yollarla giriş yaptığı” suçlamasıyla tutuklandı, sınırdışı edilmesi istemiyle hâkim karşısına çıkarıldı. Yemen’e sığınma hakkı isteyen Niran ise, yerel ve uluslararası kuruluşlardan yardım istedi. Olay iki ülkeyi diplomatik krizin eşiğine getirdi. Yemenliler Niran-Hadi aşkına sokak gösterileriyle sahip çıkarken, bu kez de devreye Birleşmiş Milletler girdi. BM mülteciler komiserliğinden bir yetkili, aşkı uğruna yasalara geleneklere karşı gelen, geri gönderilirse “şiddet ve baskı dolu günlerine geri dönmekten korkan” Niran’a iltica hakkı vermesi için Yemen’e çağrı yaptı.
 

SUUDİLER BASKI YAPIYOR

Pazar günü hâkim karşısına çıkan Niran, Suudi Arabistan elçiliğinin önerdiği avukatı, ülkeye dönmesi için baskı yapacağı endişesiyle reddetmişti. Genç kadını Yemenli sivil toplum kuruluşu “Hood”un sağladığı avukat Abdel Rakib el Hadi temsil ediyor. “Bu insani bir vaka ve iki ülke arasında gerilime neden olmamalı” diyen avukat Hadi, Suudi Arabistan’ın bu olayda Niran’ın geri gönderilmesi için Yemen’e baskı yaptığını belirtti.

Genç kadının bu “cesareti”, oldukça muhafazakâr iki ülkede hayretle karşılanırken, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden (BMMYK) bir yetkili, Reuters’e yaptığı açıklamada, kurumun, “insani gerekçeyle iltica hakkı” elde edebilmesi için Niran’a destek olacağı bilgisini verdi. Bir sonraki duruşma, BM mülteciler komiserliğinin Niran’ın iltica talebini incelemesi için 1 Aralık’a ertelendi. Daha önce içişleri bakanlığının görüşme izni vermediği BMMYK yetkilileri, mahkeme kararıyla Niran’la görüşeceğini açıklamıştı.
 

“HEPİMİZ HUDA’YIZ”

Mahkeme önünde yüzlerce kişi, “Hepimiz Huda’yız”, “Aşk, sınırların ve vatandaşlığın ötesindedir” sloganları atarak Niran ve Hadi’ye destek verdi. Yemenli askerler de tüfeklerine ikilinin resimlerinin bulunduğu çıkartmalar
yapıştırdı.