BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,75
ALTIN 2.396,66
HABER /  DÜNYA

İki Alman firması İran'dan çekiliyor

İran'a Avrupalı şirketlerin uygulamaya başladığı ambargoya iki dev sigorta şirketi de katıldı.

Abone ol

"Munich Re" ve "Allianz" adlı Alman sigorta şirketleri İran'la sözleşme yenilemeyeceklerini açıkladı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (IAEA), İran'ın nükleer programının silah üretme amaçlı olduğu tespitini ilk kez açık açık yaptığı taslak raporunun ardından gelen bu haber, sertleşecek yaptırımların habercisi olarak görülüyor.

IAEA'nın hazırladığı ve basına sızan taslak rapor da, "Tahran'ın nükleer başlık üretmekte olduğuna dair güvenilir bilgiler var" deniliyor.

Daha rapor son halini almadan ve resmen açıklanmadan sert bir açıklama Almanya'dan geldi.

Hükümet sözcüsü, "Tahran'ın Birleşmiş Milletler kararlarına meydan okuma ısrarı, daha kapsamlı yaptırımları şart kılıyor" dedi ve bu açıklamanın hemen ardından da iki sigorta şirketi "Munich Re" ve "Allianz", İran ile yeni anlaşma da yapmayacaklarını açıkladılar.

Güvenlik Konseyi üyesi Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'da, "Alarmdayız. İran'ın işbirliğine yanaşmaması bizi çok endişelendiriyor" diye konuştu.

Fransız Dışişleri Sözcüsü de, "Uluslararası toplumun endişelerinin haklı olduğu görüldü. Bir an önce harekete geçilmeli" dedi.

Böylelikle Güvenlik Konseyi'nin 5 üyesinden 4'ü İran'ın resmen karşısında. İran ile hareket eden bir tek Çin kaldı.