BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,59
ALTIN 2.495,61
HABER /  DÜNYA

İdlib'den flaş haber Türk askeri girdi mi son durum ne?

İDLİB için dün sınırı geçen Türk askeri keşif timlerini öncelikli olarak bölgeye ulaştırdı. İdlib'deki Heyet Tehrir El Şam (HTŞ) örgütü kente ÖSO'nun girmesini istemiyordu. Peki son durum ne İdlib operasyonundan yeni haberler neler?

Abone ol

İDLİB yoluna düşen Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ilk haberler gelmeye başladı. TSK keşif güçleri İdlib dışındaki 6 köyün denetimini ele geçirdi. Askeri birlikler İdlib'e doğru ilerlerken kenti elinde tutan Heyet El Şam örgütü ile anlaşma sağlandı. İşte İdlib operasyonunda son durum;

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait unsurlar dün öğleden önce sınırı geçerek Suriye topraklarına girdi. TSK İdlib operasyonunu resmi sitesinden yaptığı bir açıklamayla duyurdu.

İdlib'deki HTŞ ile anlaşma sağlandı : İdlib sınırında tampon bölgede HTŞ ile yoğun görüşme trafiği yaşandı. Görüşmelerde daha çok İdlib’te Afrin ve Şehba’ya yakın sınırların ÖSO’ya bırakılması konusunda anlaşıldı. PYD’nin kontrolündeki Afrin’in yanı sıra TSK’nın harekât planı kapsamında bulunan Cinderes ve Tel Rifat kasabalarının da içinde yer aldığı Azez’den El Bab’a ulaşan koridor üzerindeki sınır hattındaki stratejik üç noktanın TSK destekli ÖSO gruplarına bırakıldığı öğrenildi.

ÖSO’yu istemediler TSK alsın dediler : Anlaşma ile bu bölgedeki HTŞ’nin silahlı grupları, Darit İze kasabası ve köylerinden doğuya doğru çekilmeye başladığı bildirildi. HTŞ, Fırat Kalkanı’na katılan ÖSO gruplarının Afrin sınır hattına yerleşmesine rağmen İdlib’te görev alması ve stratejik noktaları kontrol etmesini kabul etmedi ve bu yerlerin TSK kontrolüne bırakılması konusunda mutabakata varıldı.

HTŞ, Suriye rejim askerlerinin bulundukları sınırlara da Türk askerinin konuşlanmasının süreli olmasını talep etti. Anlaşma kapsamında İdlib ve çevresindeki bazı noktalardan geri çekilmeyi kabul eden HTŞ’nin silahlı grupları, açılacak koridor üzerinden Hama’nın kuzeyine geçecek. HTŞ’nin Hama ve çevresinde yoğun askeri faaliyet halinde olduğu bildirildi.

 İDLİB OPERASYONU NE KADAR SÜRECEK? TSK'nın İdlib operasyonu için belirlenen görev süresi 6 ay. Ancak eğer garantör ülkeler isterlerse bu süre uzayabilecek.

TSK BATISI RUSYA DOĞUSUNU ALACAK : Türk askeri İdlib'in batısında konuşlanırken Rusya askerleri de doğusunda kontrolü sağlayacak. Türkiye çatışmazlık bölgesi İdlib'de askeri gözlemci görevinde olacak.

TSK'NIN AÇIKLAMASI : TSK internet sitesindeki açıklamada İdlib harekatı kapsamında, gözlem noktaları tesis etmek üzere 8 Ekim'den itibaren keşif faaliyetlerine başlandığı duyuruldu.

İDLİB'İN ÖNEMİ NEDİR?
İdlib başından beri lojistik, cephane ve insan kaynağı bakımından savaşı besleyen kritik güzergâhlardan biri oldu.

Yabancı savaşçıların en fazla geçiş yaptığı hat burasıydı.

Nusra Cephesi ve ortakları İdlib üzerinden Halep-Hama-Şam anayolunu keserken Lazkiye'ye yönelik saldırılarda da burayı sıçrama tahtası olarak kullandı. İdlib güneybatıdan Halep cephesini de besliyordu.

TSK unsurlarının, bölgedeki görevlerini Astana sürecinde garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürdüğü belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"30 Aralık 2016 tarihinde Suriye’de ilan edilen ateşkes rejiminin sürdürülmesi maksadıyla, Türkiye, Rusya Federasyonu ve İran garantörlüğünde Astana Süreci başlatılmıştır. Süreç kapsamında; ateşkes rejiminin etkinliğinin artırılması, çatışmaların sona erdirilmesi, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönüşü için uygun şartların sağlanması ve ihtilafın barışçıl yollarla çözülmesi için uygun koşulların oluşturulmasına destek sağlamak maksadıyla, Suriye’de 'Gerginliği Azaltma Bölgeleri / Çatışmasızlık Bölgeleri' belirlenmiştir. "

İdlib şehrinin son hali! Haritaya bakın PYD/PKK'yı panikletti

Kaderin cilvesi! İdlib'i 99 yıl önce Ekim ayında böyle kaybetmiştik!