BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.426,31
HABER /  GÜNCEL

Kaderin cilvesi! İdlib'i 99 yıl önce Ekim ayında böyle kaybetmiştik!

Türkiye'nin İdlib ile yatıp kalktığı günlerde Habertürk yazarı Murat Bardakçı, ta 99 yıl önce İdlib'i nasıl kaybettiğimizi Osmanlı arşivinden belgelerle ortaya koydu. "Kadere bak" dedirtti.

Abone ol

TÜRK askerinin Suriye'nin İdlib bölgesine girmesiyle ilgili her an yeni bir son dakika yaşadığımız günlerde, İdlib'i 99 yıl önce "kadere bak" dedirten bir şekilde kaybettiğimizi biliyor muydunuz?

Habertürk gazetesi yazarı Murat Bardakçı, 99 yıl önce yaşananları Osmanlı arşiv belgeleriyle ortaya koydu. 

Arşivde bulduğu belge için "beni hayretten hayrete düşürdü ve 'Kadere bak!' dedirtti!" diyen Murat Bardakçı, "İdlib bundan tam 99 sene önce elimizden çıkmıştı ama bölgeyi işgale gelen yabancı birliklerle savaşmamızın yahut her şekilde mücadele etmemizin neticesinde değil, oradaki bazı birliklerin başındaki kumandanın düşman tarafına geçmesi, yani ihaneti yüzünden!" dedi. 

Halep Valisi Abdülhalik Bey’in uğradığımız ihaneti haber veren Osmanlı arşivindeki şifreli telgrafı!

Bu utanç verici hadisenin ayrıntılarını o dönemde İdlib’in bağlı bulunduğu Halep’in valisi olan Abdülhalik Bey'in, 19 Ekim 1918’de İçişleri Bakanlığı’na gönderdiği dört sayfalık şifreli telgrafı yayınlayan Bardakçı şöyle devam etti:

HERYERİ YAĞMALADILAR!

"Vali Abdülhalik Bey, telgrafında İdlib’deki jandarma ile katırlı süvari taburlarının tamamen dağıldığını ve taburların kumandanı Yüzbaşı Ali Rıza Bey ile kardeşi Hasan’ın düşman tarafına kaçtığını yazıyor. Verdiği felâket haberleri bu kadarla kalmıyor, istasyonların isyancı Arap birliklerinin hücumuna uğradıklarını, askerin yiyecek ihtiyacını karşılayan anbarların yağma edildiğini ve devlet ile anlaşma yapmış olan odun müteahhitlerinin de askerî katarların ihtiyacı olan odunu artık vermediklerini haber veriyor ve telgrafını 'Vilâyette vaziyet fenadır' sözleri ile bitiriyor."

EL BAB DA BÖYLE KAYBEDİLDİ!

"Halep Valisi Abdülhalik Bey bu telgraftan üç gün sonra bir başka şifreli telgraf daha yollayacak, İdlib’den sonra Bâb’daki jandarmaların da firar ettiğini bildirecek ve 'İdlib ile Bâb’da güvenliği sağlayacak kimse kalmadı. Bu iki ilçenin hapishanelerindeki mahkûmlar, jandarmanın da kaçması üzerine kapıları açarak firar ettiler' diyecekti."

KADERİN BİR CİLVESİ Mİ?

"Abdülhalik Bey’in haber verdiği bütün bu facialar 1918 Ekim’inde, yani tam 99 sene önce ve bugünlerde yaşanmıştı... Birliklerimizin bu kadar zaman sonra ve üstelik aynı günlerde İdlib’e girip kontrolü üstlenme hazırlıkları içerisinde bulunması sizce talihin cilvesi mi, kader mi, yoksa başka bir şey mi, ne dersiniz?"

CUMHURBAŞKANI VEKİLİ OLDU

İdlib ve El Bab'ın kaybedilişiyle ilgili telgrafları çeken Vali Abdülhâlik Bey (Abdülhalik Renda) ise Cumhuriyet döneminde çeşitli bakanlıklarda bulundu. Büyük Millet Meclisi’nin başkanlığı yaptı ve Atatürk’ün vefatı ile bir günlüğüne “cumhurbaşkanı vekili” oldu.