BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.438,07
HABER /  SAĞLIK

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde 'İş yerinde ruh sağlığınızı' koruyun

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü için konuşan Ruh Sağlığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Akgül, beden sağlığına verilen önemin, ruh sağlığına da verilmesi gerektiğini belirttti.

Abone ol

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü için konuşan Ruh Sağlığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Akgül, beden sağlığına verilen önemin, ruh sağlığına da verilmesi gerektiğini belirttti.

BU YIL Kİ TEMA 'İŞ YERİNDE RUH SAĞLIĞI'

Akgül, yazılı açıklamasında, her yıl tüm dünyada kutlanan 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'nün 2017 temasının "iş yerinde ruh sağlığı" olduğunu belirtti.

"Ruh ve beden sağlığı bir bütündür, ayrılamaz" ilkesinden hareketle çalışma yerlerinde iş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimlerinin kattığı artı değerlere yeni bir kazanım eklemenin zamanının geldiğini kaydeden Akgül, iş güvenliği uzmanları, iş yerinin fiziki koşullarının güvenliğini sağlarken iş yeri hekimleri çalışanların bedensel sağlıklarını güçlü tutmaya çalışırken hala eksik kalan hususların olduğunu aktardı.

Yrd. Dr. Doç. Akgül, çalışanların, işletmecilerin ve politikacıların gündemine daha sık gelmesi gereken bir konuyla ilgili olarak basın açıklaması ile kamuoyunu bilgilendirmeyi bir borç bildiklerine dikkati çekerek, "Ruhsal, sosyal ve bedensel açıdan verimli bir ortamın varlığını en iyi şekilde sürdürebilmek için '6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre iş yerlerinde sağlık birimlerinin oluşturulması zaruri olmuştur. Beden sağlığına verilen önem, ruh sağlığına da verilmelidir. Bu sebepten ötürü ruhsal ve sosyal iyilik halini korumak ve güçlendirmek için iş yeri psikoloğuna ihtiyaç duyulmaktadır." ifadelerini kullandı.

"İşverenler, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmakla yükümlüdürler" hükmünü anımsatan Akgül, şunları kaydetti:

İŞYERİNDE HEKİM ZORUNLU

"İş Yasası'nda da ,'İş Sağlığı ve Güvenliği'nde madde 7 ile 'Sağlık biriminde en az bir iş yeri hekimi ile birlikte en az bir iş yeri hemşiresi veya sağlık memuru görevlendirilmesi zorunludur'. Fakat ruh sağlığı gibi önemli bir konuda 'iş yeri psikoloğunun sağlayacağı katma değer; bir hemşire, sağlık memuru, iş güvenliği uzmanı veya hekim tarafından doldurulamaz. Mevzuatımızda, bir iş yerinde 50 veya daha fazla çalışan mevcut ise o iş yerinde, iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu hükmü yer almaktadır. Bu zorunluluğun aynı maddedeki ruhsal ve sosyal sağlık ifadesinden hareketle iş yeri psikoloğu için de geçerli olması gerekmektedir. Bu vesile ile 'mutlu verimli çalışanlar', 'optimum üretim', 'ülke kalkınması', 'toplum ruh sağlığı' gibi birçok alanda kazanım yolları açacak olan iş yeri psikoloğunun görev tanımlarının bir an önce belirlenerek ilgili kanun çerçevesince gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz."

Akgül, yarın saat 10.10'da, Twitter üzerinden #10Ekim #İşyeriPsikoloğu etiketiyle farkındalık çalışması başlatacaklarını bildirdi.