BIST 10.248
DOLAR 32,29
EURO 34,77
ALTIN 2.396,00
HABER /  GÜNCEL

İddia eğer gerçekse yandık!

Türk Sağlık-Sen'den tüyler ürpertici iddia. Sendikaya göre Türkiye'de gıda denetiminde büyük ihmal var!

Abone ol

Türk Sağlık-Sen, Türkiye'deki 450 bin gıda tüketim ve satış işletmesinden yaklaşık 200 bininin 1 yıldır hiçbir şekilde denetlenmediğini öne sürdü.
Türk Sağlık-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, gıda denetimi ile ilgili araştırma yapıldığı belirtilerek, araştırma sonuçlarına ilişkin bilgi verildi. Araştırmanın, ''denetimin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na devredilmesiyle birlikte bu alanda ciddi sorunyaşandığını ortaya çıkardığı'' savunulan açıklamada, devirden önce Sağlık Bakanlığı'nın gıda denetimini 44 bin personelle yürütürken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın şu anda 5 bin kişiyle
gerçekleştirmeye çalıştığı bildirildi.

Türkiye'de ruhsatlı 25 bin gıda üretim yeri ile 450 bin gıda satış ve tüketim yeri bulunduğu ifade edilen açıklamada, yaklaşık 3 bin gıda üretim yeri ile 20 bin gıda satış ve tüketim yerinin ruhsatsız olarak faaliyet gösterdiği kaydedildi. Türkiye'de 1 gıda denetim elemanına 100 gıda üretim ve tüketim yeri düştüğü belirtilen açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 2005 yılında sadece 253 bin 473 gıda tüketim ve satış noktasını denetlediği ifade edilerek ''Kalan yaklaşık 200 bin gıda tüketim ve satış işletmesinin 1 yıldır hiçbir şekilde denetlenmediği ortaya çıktı'' denildi.

Yönetmeliklere göre, bu işletmelerin 2 ayda bir denetlenmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, buna göre 1 yılda yapılması gereken denetim sayısının 2 milyon 700 bin olması gerekirken, bunun ancak yüzde 9'unun gerçekleştiği vurgulandı.

-3 BİN 860 GIDA ÜRETİM YERİNE CEZA KESİLDİ-
Denetimler sonucunda, 25 bin gıda üretim yerinden 3 bin 860'ına hijyenik şartları muhafaza etmedikleri, üretim izni olmayan gıdaları ürettikleri ve benzeri gerekçelerle ceza kesildiği bildirilen açıklamada, ceza kesilen gıda üretim yerlerinden 889'unun İstanbul'da, 385'inin İzmir'de, 267'sinin Ankara'da bulunduğu belirtildi. Açıklamada, insanların yoğun olarak bulundukları kamu kurumları veokullarda gıda zehirlenmelerinin artmaya başladığı savunularak, ''Sağlık Bakanlığı'nın yemekhanesinde bile gıda zehirlenmesi meydana geldiği, Ankara Adliyesi'nde personele at eti yedirildiği iddiaları ortaya atıldığı'' hatırlatıldı.

Açıklamaya göre, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, araştırma sonuçlarını değerlendirirken, şunları kaydetti: ''2 yıl öne bir hata yapılarak, gıda denetimi Sağlık Bakanlığı'ndan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na devredildi. Altyapısız şekilde gerçekleşen bu devir sonrasında gıda denetiminin aksayacağı konusunda defalarca uyarı yaptık fakat tedbir alınmadı. Ne yazık ki, geçen 2 yılın sonunda Türkiye artık gıda zehirlenmelerinin toplu yaşandığı bir döneme girmiştir. Süreç böyle devam ederse yakında gıda zehirlenmelerinden toplu ölümler de görülecek. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 5 bin kişiyle 70 milyon insanın tükettiği gıdayı
denetlemeye devam ettiği sürece etkin bir gıda denetimi yapılması
mümkün değildir.'' Kahveci, işsiz sağlık meslek lisesi mezunlarından bu alanda yararlanılabileceğini belirtti.