BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İdam mümkün mü? İşte cevabı

Başbakan Erdoğan idamı dilinden düşürmüyor. Kamuoyu ve medya bu konuyu tartışıyor. Peki hukuki olarak bu mümkün mü?

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Türkiye'nin idam cezasını yeniden getirmesi mümkün değil. Bu sözler Hürriyet yazarı Taha Akyol'a ait. Gerkçesi de Başbakan Erdoğan'ın 2003'te imzaladığı ek protokoller. 

ERDOĞAN İMZALADI

Bilindiği gibi Avrupa Konseyi’nin 1954’de imzaladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin savaş halleri dışında idamı kaldıran ek protokollerin yürürlüğe girmesini onaylayan bakanlar kurulu kararı, 2003’te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmıştı.

İDAMLA YARGILANAN KİMSE TEDBİR KARARI ALDIRIR

Gazeteci Akyol, tartışmanın uluslararası boyutuna dikkat çektiği yazısında, idama neden dönülemeyeceğini şu sözlerle açıklıyor:

"Bu artık “uluslararası hukuk normu” haline gelmiştir ve Anayasa’nın yine AK Parti döneminde değiştirilen 90. maddesine göre, insan haklarına ilişkin uluslararası sözleşmeler hukuki üstünlüğe sahiptir. Türkiye idamı getirirse, idamla yargılanan herhangi bir kimse, daha karar verilmeden bizim Anayasa Mahkememize ve oradan AİHM’ye giderek tedbir kararı alır"

ERDOĞAN BU SÖZLERE NE DİYECEK?

Akyol, idamda ısrarcı olan Erdoğan'a 14 Temmuz 2004'te yine AK Partili ve aynı zamanda hukukçu olan Nimet Baş'ın sözlerini köşesine taşıdı:

"Ölüm cezasından beklenen yarar, caydırıcılığıdır; ama, caydırıcı etki yapmadığı da, bilimsel bir gerçektir. Peki, suçlarda azalma olmuş mudur; idam cezasının uygulandığı ülkelerle örneklediğiniz zaman, halen idam cezası uygulanan iki büyük ülkede, suç sayısı ve idam cezasını gerektiren suçlarda çok ciddi bir artış vardır...”