BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,11
ALTIN 2.326,23
HABER /  GÜNCEL

İcralık malları satın almak haram mı?

Nihat Hatipoğlu, icralık mallar konusunda uyardı. Devletin kamu yararı için el koyduğu mallar ile rıza alınarak satılan mallarda böyle bir durumun söz konusu olmadığını anlatan Hatipoğlu, kul hakkı konusunda dikkatli olunmasını istedi.

Abone ol

Nihat Hatipoğlu, kul hakkının olduğu icralık mallardan uzak durulması gerektiğini söyledi. İcralık malların bazen piyasa fiyatının çok altında satıldığını ifade eden Hatipoğlu, bu tür satışların bir kısmının mafyavari olduğunu ve kul hakkına girilebileceğini söyledi.

Nihat Hatipoğlu, ATV'de yayınlanan iftar programında izleyicilerin sorularını cevapladı. Bir kadın izleyicinin icralık malların satın alınmasının haram olup olmadığını sorması üzerine Hatipoğlu, bazı istisnalar dışında icralık mallardan uzak durulması gerektiğini söyledi.

DEVLET SATIYORSA...

Devletin kimi zaman kamu yararı olduğu gerekçesiyle şirketlere el koyabildiğini kimi zaman da doğrudan mallarına el konulan şirketin iflasını açıkladığını hatırlatan Hatipoğlu, bu tür malların satın alınabileceğini söyledi. İşte Hatipoğlu'nun o sözleri:

"İcralık maldan uzak durmakta fayda vardır. Bakın devletin sattığı icralık mal ayrı şey. Yani devlet bir konuda tavır alıyor ve kamu hakkı için bir mala el koyuyor. Bu şirketin mallarını satıyor ve hatta o şirket iflas ettiğini söylüyor, devlet malımı satsın ve borcumu ödesin diyor. Bu tür icralara girilebilir. Burada malın sahibinin izni olabiliyor.

KEFİLLİK NEDENİYLE İCRA

Bazen bir kişi diğer bir kişiye kefil oluyor, imza atıyor. Hatta bazen imza atan kişinin hukuk bilgisi bile olmayabiliyor. Neye imza attığını bile bilmiyor. Ondan sonra da malına el konulup, icradan satılıyor. Hatta bazen bu işlerin içerisinde mafyavari yapılanmalar yer alabiliyor. Mal çok alt düzeyle bir fiyatla satılıyor. Bu tür icralara girmek doğru değil. Kul hakkı vardır."