BIST 9.709
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.421,59
HABER /  EKONOMİ

İç piyasaların gözü kulağı bu toplantılarda

Güne sakin başlayan iç piyasalar bugün açıklanacak olan yılın ilk enflasyon rakamlarına kilitlendi.

Abone ol

Küresel piyasalarda geçen hafta genel olarak negatif bir seyir izlenirken, satış baskılarının daha güçlü hissedildiği yurtiçi piyasalarda bugün açıklanacak yılın ilk enflasyon verileri takip edilecek.

Geçen hafta küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklentiler dahilinde tahvil alım programını aylık 10 milyar dolar azaltması ve açıklanan makroekonomik verilerin genel olarak beklentilere yakın gerçekleşmesine karşın hisse senedi piyasalarında satıcılı seyrin hafta boyunca devam ettiği görüldü. Haftanın son işlem gününde ABD'de Dow Jones endeksi yüzde 0,94 oranında düşüşle günü 15.699 puandan tamamlarken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,71, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,43 oranında değer kaybetti.

Bugünden başlayarak hafta boyunca özellikle imalat sanayi verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini belirten, analistler, piyasaların odak noktasında ise cuma günü ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin olacağını kaydediyor.

Yurtiçi piyasalarda ise bugün açıklanacak ocak ayı enflasyon verileri takip ediliyor. Geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) güçlü faiz artırımının ardından döviz piyasasında görülen sakinleşmeye karşın BIST 100 endeksinde tepki alımlarının sınırlı kaldığı ve özellikle banka hisselerinde satış baskılarının etkili olduğu görüldü.

Bugün açıklanacak ocak ayı tüketici enflasyonuna ilişkin gerçekleştirilen AA Finans Beklenti Anketi'ne göre ekonomistlerin beklentilerinin ortalaması yüzde 1,59 oldu. 22 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin ocak ayı için enflasyon beklentileri, en yüksek yüzde 2,00 ve en düşük ise yüzde 1,20 aralığında oldu.

Öte yandan ankete katılanlardan, yılsonu enflasyon beklentisini bildiren 19 ekonomistin TÜFE beklentisinin ortalaması da yüzde 7,77 olarak hesaplandı. TÜİK'in açıkladığı verilere göre TÜFE, 2013 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,46 ve bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,40 oranında artmıştı.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye ocak ayı enflasyon verileri

10.30 Almanya, ocak ayı imalat sanayi PMI

10.30 Avro bölgesi, ocak ayı imalat sanayi PMI

11.30 İngiltere, ocak ayı imalat sanayi PMI

15.58 ABD, ocak ayı imalat sanayi PMI

17.00 ABD ocak ayı ISM imalat endeksi