BIST 8.924
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.279,36
HABER /  POLİTİKA

İbrahim Kalın'dan Almanya'ya sert tepki

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye karşıtlığında yarışan Alman siyasetçiler Merkel ve Schulz'a tepki gösterdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, karşılaştıkları televizyon programında Türkiye'ye karşı daha sert politikalar için birbiriyle yarışan Merkel ve Schulz'u vizyonsuzlukla eleştirdi.

Kalın, "Ana akım Alman siyasetinin popülizme ve ötekileştirmeye-düşmanlaştırmaya boyun eğmesi sadece ayrımcılığı ve ırkçılığı körükler." ifadesini kullandı.

Kalın, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, dün akşam Almanya'da gerçekleşen, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri ve başbakan adayı Martin Schulz'un siyasi düellosuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

UFUK DARALMASI

Merkel ile Schulz arasındaki seçim tartışması programına, Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damga vurmasının bir tesadüf olmadığını belirten Kalın, "Almanya ve Avrupa'nın temel ve acil sorunlarının adeta yok sayılarak Türkiye-Erdoğan'a saldırılması, Avrupa'daki ufuk daralmasının yansımasıdır. Avrupa'daki Türkiye karşıtlığı, temel sorunları öteleme ve düşman bir 'öteki' üzerinden kendini rahatlatma aracına dönüşmüş durumda." değerlendirmesinde bulundu.

"Bu sorunlu atmosferin en kısa zamanda değişeceğini ümit ediyoruz"
Kalın, kendini "hasım bir öteki" üzerinden tanımlayan toplumların kendi kimliklerini hiçbir zaman bulamayacaklarına işaret ederek, bunun en çok o topluma zarar vereceğini vurguladı.

AYRIMCILIĞI VE IRKÇILIĞI KÖRÜKLEYECEK

Ana akım Alman siyasetinin popülizme ve ötekileştirmeye-düşmanlaştırmaya boyun eğmesinin sadece ayrımcılığı ve ırkçılığı körükleyeceğine dikkati çeken İbrahim Kalın, şunları kaydetti:

"PKK ve FETÖ gibi örgütlere açıkça kucak açan Almanya, demokrasiyi değil teröristleri ve darbecileri savunduğunun farkında değil mi? Alman seçimlerini hangi partinin kazanacağının çok bir önemi yok. Çünkü hangi zihniyetin kazanacağı artık belli oluyor. Merkel ve Schulz'un tartışma boyunca ayrımcılık ve yükselen ırkçılığa hiç değinmemiş olması, Alman siyasetinin geldiği noktayı gösteriyor. Türk-Alman ilişkilerini dar bir siyasi ufka kurban eden bu sorunlu atmosferin ve tablonun en kısa zamanda değişeceğini ümit ediyoruz."

Merkel, dün akşam çeşitli Alman televizyon kanallarında yayınlanan siyasi düello programında, SPD lideri ve başbakan adayı Schulz ile iç ve dış politika konularına ilişkin görüşlerini tartışmıştı.

Almanlar Türkiye'yi AB'den nasıl dışlarız diye yarıştı