BIST 10.644
DOLAR 32,24
EURO 35,07
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Hyundai'den Kocaeli'de gövde gösterisi

Hyundai İ 20 modelinin seri üretime başlaması nedeniyle İzmit fabrikasında düzenlenen törene Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün katıldı.

Abone ol

Törene ayrıca Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, Güney Kore Ankara Başkonsolosu Chang-yeob Kım, Hyundai Assan Türkiye Başkanı Kwang Heum Um, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kibar, Ali Kibar, Kocaeli Emniyet Müdürü Yusuf Çalkavur ve davetliler katıldı.

Törene katılan Kurtlar Vadisi isimli dizinin oyuncusu Gürkan Uygun Kore gazileri ve fabrika çalışanları ile bol bol fotoğraf çektirdi. Araç ile ilgili bilgi veren Hyundai Assan Türkiye Başkanı Kwang Heum Um 100 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, "i 20 için yılda 80 bin adetlik bir üretim ile toplam üretim hacmimizi 100 bin adedin üzerine çıkaracağız.

Bu model büyük ölçüde Avrupa'ya ihraç edilecek. Bu da Türkiye'ye yılda en az 1 milyar TL tutarında bir ihracat girdisi sağlayacak. Bu önemli güne katılımınızdan dolayı şükranlarımı sunuyorum"dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ise i 20'nin Türkiye'de üretildiğini ve artık bir Türk otomobili olduğunu belirterek Türkiye'nin otomobil montajı yapan bir ülkeden tamamını kendi imkanları ile otomobil üreten bir ülke olacağını ifade ederek, "Bu gün itibariyle 2010 beklentisi Türkiye'nin iç pazarında otomobil satışında 500 bin rakamını aşacağını gösteriyor. Belki 600 bin bu hedefi koyanlar var.

Ancak yakın bir gelecekte Türkiye'nin iç pazarında 1 milyon otomobil satılacaktır. Çünkü otomobil sahibi olma konusunda arzusunda otomobil kullanma konusunda en önde gelen ülkelerden birisiyiz. Her insan ilk fırsatta otomobil sahibi olmayı arzuluyor. Gelir düzeyi arttıkça otomobil sahibi olma arzusu artıyor.

Genç bir nufusumuz var dinamik bir nufusumuz var ve bu otomobil kullanma konusunda istekli arzulu bir nufus haline getiriyor. Ve Dünya ortalamasının altında bu gün Türkiye'deki otomobil kullanma oranı. Dünya'da bin kişiden 144 kişinin otomobili var. Türkiye'de ise bin kişiden 135 kişinin otomobili var.

Bulgaristan'da bin kişiden 300 kişinin otomobili var. Almanya'da ise bin kişiden 600 kişinin otomobili var. Demekki Türkiye'nin otomobil sahibi olma konusunda alacağı çok yol var. Geniş bir iç pazar var. Onun için rahatça söyleyebiliriyoruzki yakın bir gleecekte Türkiye'nin iç pazardaki otomobil satışı 1 milyonu adeti geçecektir.

Yatırımcılar ve üreticiler bu iç pazarıda dikkate almalıdırlar. Alsınlar diye bunu söylüyorum. Türkiye hızla büyüyen bir ülke. 36 milyar dolardan ihracatını alıp küresel kriz öncesinde 132 milyar dolara çıkarttığımız bir ülke. Bu ihracatın içersinde otomobil ihracatı en önemli kalemini oluşturuyor.

Bir numara ve bu bir numara olma özelliğinide koruyor. Türkiyenin büyük ölçüde Avrupa ile sınırlı olan ihracatı artık büyük bir derinlik ve genişlik kazanmıştır. Türkiye artık Dünya'nın en ücra köşesine mal ve hizmet ihraç eden bir ülkedir. Bazıları bunu eksen kayması olarak nitelendirmeye çalışıyorlar.

Ancak bu bir eksen kayması değil dengelerin yerli yerine oturması Türkiye'nin Dünya siyaseti ve ekonomisinde hak ettiği yeri almasıdır. olan biten bundan ibarettir" şeklinde konuştu.

Üretim bandının açılış kurdelesinin kesilmesi ile birlikte sahneye gelen İ 20 marka otomobile imzasını atan Bakan Ergün önce fabrika içinde kısa bir tur attı.

Ancak bununla yetinmeyen Bakan Nihat Ergün yanına Vali Ercan Topaca, Kwang Heum Um ve Ali Kibar'ı alarak fabrikanın test alanında bir test sürüşü gerçekleştirdi. Kısa süre Kore gazileri ile sohbet eden Bakan Ergün daha sonra Kocaeli Valiği'ni ziyaret etti.