BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,56
ALTIN 2.380,88
HABER /  DÜNYA

Hürmüz'de savaş sesleri

İran, nükleer programını engellemek isteyen Batı'nın yaptırımlarına savaş tehdidiyle yanıy verdi.

Abone ol

İran'ın ABD ve AB tarafından alınan son yaptırım kararına karşı Hürmüz Boğazı'na savaş gemisi göndermesi ve boğazı kapatma tehdidi, bölgede tansiyonu daha da yükseltti. Her gün deniz yoluyla taşınan dünya petrolünün yüzde 35'inin geçtiği Hürmüz Boğazı, İran ile Batı arasında savaş korkusunu giderek artırıyor. 

AB önceki gün İran'a karşı bugüne kadarki en sert yaptırımları açıklayarak petrol ambargosu ilan etmiş, neredeyse eş zamanlı olarak ABD, İngiliz ve Fransız savaş gemileri Hürmüz Boğazı'na gitmişti. Batı'nın bu gözdağının ardından İran'dan yine "Hürmüz Boğazı'nı kapatırız" tehdidi geldi.

İran meclisinin dış ilişkiler ve ulusal güvenlik komitesi başkanı Muhammed Kossari dün AB yaptırımlarının ardından "İran petrol satışında herhangi bir düzensizlik olursa Hürmüz kesinlikle kapatılır" dedi.

İran İstihbarat Bakanı Haydar Muslihi, "Batı'nın etkisiz yaptırımları bizi hiçbir şekilde tehdit etmiyor. Onlar yaptırım getirdikçe biz de başka alternatifler getiriyoruz ve durumu lehimize çeviriyoruz" dedi. Muslihi, petrol ambargosuna karşı Hürmüz'ü kapatma seçeneğini de değerlendirdiklerini kaydetti. İran daha önce petrol ambargosu konulmasını 'savaş ilanı' olarak nitelemişti.

İran'a ABD'den yanıt gecikmedi. ABD'nin NATO elçisi Ivo Daalder "Hürmüz Boğazı'nın açık kalması gerekiyor. Bunu sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağız" diyerek uyarılarının tonunu tırmandırdı.

İran'a karşı bir uyarı da İngiltere'den geldi. İngiltere Savunma Bakanı Philip Hammond, İran'ın Körfez'deki petrol trafiğini durdurma girişimini engellemek için Hürmüz Boğazı'na daha fazla savaş gemisi gönderebileceklerini söyledi. Amerikan uçak gemisi USS Abraham Lincoln'ün 'net bir mesaj vermek için' İngiliz ve Fransız savaş gemileriyle birlikte Körfez'e girdiğini hatırlatan Hammond, "Bu gemiler ihtiyaç halinde gerekli müdaheleyi yapabilecek kapasiteye sahiptirler" dedi.