BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.507,87
HABER /  GÜNCEL

Hurda servisle çocuk taşınır mı?

Servis aracı yaşını 12'den 20'ye çıkaran düzenlemeye tepkiler sürüyor. Yeni yönetmelik mahkemelik olacak.

Abone ol

İNTERNETHABER
ANKARA- Makine Mühendisleri Odası servis aracı yaşını 12’den 20’ye çıkaran yönetmeliği mahkemeye taşıyor. Oda'ya göre, 20 yaşındaki araçlar için hurda indirimi uygulaması gündemdeyken çocukların hurdaya ayrılması gereken araçlarla taşınması kabul edilemez.

Servis yönetmeliğinde yapılan son değişikle servis araçlarının yaşı 12’den 20’ye çıkarılmış, servis aracında yer alan rehber elemanın yaşı da 22’den 20’ye indirilerek eğitim durumu liseden ilkokul mezununa düşürülmüştü. Bugüne kadar söz konusu yönetmelikte 12 kez değişiklik yapıldığına dikkat çeken Makine Mühendisleri Odası son değişikliği çok sorunlu ve yanlış buldu. Oda yönetimine göre bunun nedenleri şöyle:

-20 yaş üst sınırındaki araçlar, “Kararlılık, Devrilme ve Dayanım Deneyleri”ne teknik anlamda uygunluk sağlayabilecek durumda değildir.
Büyükşehir Belediyesi Yönetmelikleri ile şehir içi yolcu taşımacılığında kullanılan minibüs ve otobüsler için dahi 5 ve 15 gibi yaş şartları getirilirken okul servisleri için 20 yaş uygulamasına geçilmesi teknik açıdan çok geri bir adım anlamına gelmektedir.

-20 yaşa kadarki eski servis araçlarının çoğunun frenlerinde ABS (Anti-Blokaj Sistemi) bulunmamaktadır.

-Rehber öğretmenlerin mezuniyetinin liseden ilköğretime düşürülmesi okul öncesi ve ilköğretim dönemindeki çocuklarımızın vasıfsız, eğitimsiz ve dolayısıyla gerçekte “rehber” olamayacak bir düzeye indirilmesi çok yanlış bir uygulama olacaktır.

-Araçlar yaşlandıkça daha fazla yakıt tüketir ve egzozdan daha fazla partikül madde ve diğer kirleticileri soluduğumuz havaya atarlar. Araçların 20 yıl önceki standartlarda olacağı düşünülürse, bu araçların yaratacağı sera gazı salınımı ve kirlilik, yeni araçlardan yüzde 80 daha fazla olacaktır.

YAPILMASI GEREKENLER

-20 yaşındaki araçlar için hurda indirimi uygulaması dahi gündemdeyken çocuklarımıza hurdaya ayrılması gereken araçlarla taşınmalarını reva gören bu düzenlemeler derhal geri çekilmelidir.

-10 yaş üstü araçlara sigorta yapılmadığı da gözetilerek, yeni bir yönetmelik ile araçlara 10 yaş üst sınırı getirilmeli, rehberler ve sürücülerde aranacak özellikler geliştirilmeli ve temel eğitim koşulu getirilmelidir.