BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.433,18
HABER /  GÜNCEL

Hulusi Akar'ın Akın Öztürk talimatı doğru mu? Bu belge neyin nesi!

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, 16 Temmuz'da Akıncı Üssü'nde bulunan Akın Öztürk'ün dışarı çıkması yönünde komutana telefonla talimat mı verdi?

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın 16 Temmuz'da dönemin Hava Savunma Komutanı Korgeneral Nihat Kökmen'e telefonda ‘Nihat, Akın-Yaşar konusunu çözün’ talimatı savcılık ifadesine ve TSK evraklarına yansıdığı ortaya çıktı.

ÖZTÜRK'E AKINCI ÜSSÜ'NDE KALMASINI SÖYLEMİŞTİ
İlginç ayrıntıyı Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, Hulusi Akar'ın 19 Temmuz tarihli savcılık ifadesinde yer alan "Akın Öztürk Paşa, benim götürüleceğim anlaşılınca ‘Komutanım ben de sizinle geleyim’ diye söyledi. Ben pozisyonu itibarıyla ve gece boyunca şahsı ile yaşadığım izlenimler karşısında bunun uygun olmayacağını düşündüm ve ‘Sen burada kal, kızının evi burada’ dedim. Fakat sürekli ısrar ediyordu, onu üs binasında bırakıp çıktık.” sözlerini köşesine taşıdı.

"NİHAT, AKIN-YAŞAR KONUSUNU ÇÖZÜN"
Ergin, daha sonra dönemin Hava Savunma Komutanı Korgeneral Nihat Kökmen'in 27 Temmuz'da savcılığa verdiği kafaları karıştıran ifadesine yer verdi: “...Genelkurmay Başkanı’nın aradığı söylenerek telefon bana uzatıldı. Telefonda Genelkurmay Başkanı bana hitaben ‘Nihat, Akın-Yaşar konusunu çözün’ dedi. Başka bir şey söylemedi, telefon kapandı.”

Akın Öztürk'e ilişkin bu ilginç durumu anlatan Sedat Ergin, eline geçen yeni belgeyi köşesinde paylaşarak yazısını tamamlıyor:

"Buna karşılık elime yeni geçen bir belge, bu ifadelerdeki anlatımların aynı zamanda Eskişehir’deki Birinci Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi Komutanlığı’nın 16 Temmuz tarihli “savaş ceridesi” olarak da adlandırılan harekât özet defterine aynen işlendiğini ortaya koydu.

Gelişmelerin dakika dakika tutanak halinde aktarıldığı bu belgedeki 361 numaralı kayıtta söz konusu ifadeler özetlendikten sonra en sonda şöyle deniliyor:

“Bu kapsamda yukarıda komuta katında Genelkurmay Başkanı’nın aradığı söylendi telefon alındığında ‘Nihat, Akın ve Yaşar konusunu çözün’ şeklinde konuşma geçti. Yorum yapılmadan telefon kapatıldı.”

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın “15-16 Temmuz 2016 tarihlerinde gelişen olaylara ilişkin rapordur” başlığını taşıyan bu belgesi Akıncı Üssü davasının ek klasörlerinde yer alıyor.