BIST 10.471
DOLAR 32,83
EURO 35,25
ALTIN 2.446,44
HABER /  GÜNCEL

Hükümetten seçmene 3 paket

AK Parti hükümeti seçim öncesi çiftçiyi, orta ölçekli işletmeleri sevindirecek üç önemli karara imza attı.

Abone ol

AKP hükümeti, çiftçilerin grup kefaletleri nedeniyle oluşan borcuna af getiriyor. TBMM Tarım Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, düzenlemeye karşı çıkan Hazine ve Maliye bürokratlarını azarladı.

Komisyon, müştereken ve müteselsilen başka bir çiftçiye kefil olan ve hakkında icra takibi başlatılan çiftçilerin, borcunu ödeyememesi nedeniyle oluşan 196 milyon YTL'yi Hazine'nin karşılamasını öngören teklifi benimsedi.
Kirişçi, geçmişte birbirlerini tanımayan çiftçilerin, birbirlerine müteselsilen ve müştereken kefil yapıldıklarını ve borçlarını ödeyemediklerini ifade ederek teklifle bu sorunun giderileceğini söyledi.

İstihdama yüzde 40 prim indirimi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, hükümetin hazırladığı istihdam paketine ilişkin bilgi verirken, "En az 10 işçi çalıştıran işletmeler işe aldıkları her yeni çalışanın vergi ve primlerini yüzde 40 indirimli ödesin" dedi.
Akaryakıt, LPG, Piyasa Denetim İstişare Toplantısı'nın gala yemeğine katılan Bakan Coşkun, "istihdam paketinin" Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından büyük ilgi gördüğünü belirterek şöyle konuştu:
"Bugünlerde Başbakan takip ediyor. Gelinen nokta konusunda tekrar görüşme yapacağız."
Pakette hükümlü istihdamı konusunda üç farklı öneri üzerinde durduklarını anlatan Coşkun, "Ya zorunluluğu tamamen kaldıracağız ya işverenden küçük pay alınıp hükümlülerin primini devlet ödeyecek ya da 50'den fazla işçi çalıştıran işletmeler için geçerli olan hükümlü çalıştırma şartını 250'den fazla işçi çalıştıran işletmeler için zorunlu kılacağız" diye konuştu.

Tarım ihracatında iade desteği arttı

Tarımsal ürün ihracatında, bu yıl için uygulanacak ihracat iadesi yardımı tutarları ve uygulama esasları belirlendi. Yumurta, dondurulmuş meyve, ambalajlı zeytin ve zeytinyağı, meyve suları ihracatındaki iade tutarları artırılırken, sözleşmeli tarım uygulamasında yüzde 40 olan ihracat iadesi artırım oranı yüzde 50'ye yükseltildi. Artırılan tutarın yüzde 40'ı ihracatçıya ödenecek.
Tebliğle ihracatçıya, iade yardımının yüzde 50'sini hizmet satın aldıkları firmalara aktarma olanağı getirildi. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) tarafından hazırlanan, Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu tarafından kabul edilen, Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına İlişkin Tebliğ, 1 Ocak 2007'den geçerli olmak üzere, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğe göre, buket yapmaya elverişli çiçek, taze-işlenmiş-kurutulmuş-dondurulmuş sebze ve meyve, meyve suyu, reçel-jöle-marmelat, zeytinyağı, zeytin, bal, hazırlanmış veya konserve balık, yumurta, kümes hayvanları etleri ve bunlardan hazırlanmış ürünler, çikolata ve kakao içeren gıda müstahzarları, bisküvi-gofret ve makarna ihracatında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Tarım Anlaşması kurallarına uygun olarak ihracat iadesi ödenecek.