BIST 10.471
DOLAR 32,79
EURO 35,10
ALTIN 2.454,95
HABER /  DÜNYA

ABDli elçi Kürdistanı kabul etti

Irak'a veda etmeye hazırlanan, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Halilzad, Kuzey Irak'a Kürdistan ifadesini kullandı

Abone ol

Irak'a veda etmeye hazırlanan, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, bu ülkeden, şiddette saplanmış bir haldeyken ayrılmaktan üzüntü duyduğunu belirtirken, Kuzey Irak'ın, ülkenin diğer bölgeleri için ''parlak bir örnek olduğunu'' öne sürdü.

Bir tesisin açılışı için Erbil'de bulunan Halilzad, burada yaptığı açıklamada, kuzey Irak'tan ''Kürdistan'' diye söz etti. Halilzad, ''Irak'ın bir çok bölgesinde çok fazla sıkıntı ve şiddet var ama Tanrı'ya şükür Kürdistan'da yok'' dedi.

ABD'nin, Irak'ın başarıya ulaşmasını istediğini ancak bunun için Irak'taki liderler arasında da şiddetin azalması için bir uzlaşma gerektiğini ifade eden Halilzad, ülkenin bir geçiş döneminde olduğunu söyledi. Halilzad, ''bu güç geçiş döneminde Irak halkının çektiği sıkıntıları anlıyorum. Bu dönemde Kürt bölgesinin, ülkedeki rejim değişikliğin sağladığı avantajları iyi kullanmasından da memnunum'' diye konuştu.

Kerkük konusuna ve kentte Kürt tarafın yapmak istediği referanduma da değinen Halilzad, bunun Irak'ın iç meselesi olduğunu savundu, referandum hazırlıklarında bazı ertelemeler olduğunu, bu çerçevedeki sorunların, birlik halinde çözülmesi gerektiğini söyledi.