BIST 10.267
DOLAR 32,25
EURO 34,73
ALTIN 2.408,46
HABER /  GÜNCEL

Hükümetten istihbarat mı saklanıyor?

Kuzey Irak’taki PKK faaliyetlerine yönelik anlık istihbarata otomatik olarak ulaşmak isteyen hükümet, Genelkurmay’ın bu konudaki direncini kıramadı

Abone ol

Dağlıca ve Aktütün karakollarına 2009’da PKK’nın düzenlediği baskınlarda ortaya çıkan güvenlik zaafiyetinin halen devam ediyor olduğuna dair kuvvetli ipuçları, hükümetin, ABD’nin askere sağladığı anlık istihbarat bilgilerine otomatik olarak erişemediğini ortaya koyuyor.

Taraf'tan Lale Kemal'in haberine göre batılı kaynaklar, Kuzey Irak’taki PKK faaliyetlerinin bütün detaylarıyla görüntülenip, Ankara’daki askerî karargâha iletilen istihbarat bilgilerinin, yalnızca askerle paylaşıldığını belirttiler. Aynı kaynaklar, “Hükümet, Başbakanlık’ta bu bilgilerin kendisine de anında ulaşmasını sağlayacak bir alt yapıyı kurmak isterse, istihbarat işbirliğinin kesileceğini ve sistemin Türkiye’den kaldırılacağını biliyor. Zira anlık istihbarat bilgilerinin paylaşımı anlaşması iki ülke askerleri arasında yapıldı” dediler.

Son olarak Taraf’ın, Türkiye’ye giriş yapan PKK’lıları heronların görüntülemesine rağmen tedbir alınmadığı haberine ilişkin TSK’dan endişeleri giderici açıklama yapılmadı. Hükümetin, “PKK’lıları çoban sandım” sözleriyle gündeme gelen Tümgeneral Gürbüz Kaya’nın, açığa alınmasına gösterdiği gerekçeler arasında “terörle mücadelede ihmal”i ima etmiş olması, siyasi otoritenin, ABD istihbarat bilgilerinin tümüne ve TSK envanterindeki heronların çektiği görüntülere anında erişiminin olmadığı kuşkularını güçlendiriyor.