BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Hükümetten harf açılımı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Eylül Pazartesi günü kamuoyuna açıklayacağı Demokratikleşme Paketi ile tam anlamıyla bir zihniyet devrim...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Eylül Pazartesi günü kamuoyuna açıklayacağı Demokratikleşme Paketi ile tam anlamıyla bir zihniyet devrimi yaşanacak. Bugüne kadar Türkiye’de en büyük tartışma konusu olan ve Harf Kanunu gereği kullanımı yasaklanan X,Q ve W harflerinin önündeki engel kaldırılacak.
AK Parti kurmaylarından edinilen bilgilere göre, özel okullarda ana dilde eğitim verilebilmesi ve geçen yıldan beri uygulanan Kürtçe seçmeli ders için X,Q ve W harflerindeki yasağın kaldırılması gerekiyor. Demokratikleşme paketi ile yasaklı harflere çözüm getirmek istediklerini belirten AK Parti kurmayları bu konuda bir çalışma yapıldığını, ancak diğer konularda olduğu gibi bu konuda da son kararı Başbakanın vereceğini dile getiriyor. 1928 yılında çıkarılan Harf Kanunu gereği 1930 yılından itibaren tüm resmi kurumlarda Latin alfabesine geçildi. İlgili kanunda Türkçe dilinde hangi harflerin kullanılacağı tek tek simgeleri ile birlikte belirlendi. Bu kanun nedeniyle X, Q ve W harfleri günlük hayatta kullanılmasına rağmen kanunen yasak kapsamında bulunuyor. AK Parti kurmayları, Harf Kanunu nedeniyle geçen yıl okullarda başlayan Kürtçe seçmeli ders uygulamasında sıkıntı yaşandığını hatırlattı. AK Parti yöneticileri, “Kürtçe’de X, Q ve W harfleri yer alıyor ama kanunen yasak olduğu için ne yapılacağı bilinmiyor. Aynı şekilde özel okullarda ana dilde eğitim verilmesi düşünülüyor. Yine karşımıza Harf Kanunu çıkıyor. Bir başka sıkıntı da il, ilçe ve köylerin eski adlarına kavuşması durumunda ortaya çıkıyor. Bu yerlerin Kürtçe isimlerine geri dönülmesi durumunda resmi yazışmalarda X, Q ve W harflerinin kullanılması gerekecek. Bütün bunların dikkate alınması lazım. Yasağı kaldırmazsak elimiz kolumuz bağlı kalırız” değerlendirmesini yaptı.
(İHA)