BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Hükümetin önerisi sendikaları tatmin etmedi

Hükümet ile kamu sendikaları arasında 2014 ile 2015 yıllarına ilişkin toplu görüşmeler devam ediyor. Hükümetin bugün sunduğu teklife kamu se...

Abone ol

Hükümet ile kamu sendikaları arasında 2014 ile 2015 yıllarına ilişkin toplu görüşmeler devam ediyor. Hükümetin bugün sunduğu teklife kamu sendikaları olumsuz cevap verdi.
Hükümetle kamu sendikaları arasındaki 3. görüşmelerde hükümet kamu sendikalarına teklifini sundu. Sendikalar hükümetin teklifine sıcak bakmazken, konfederasyon başkanları, hükümetin teklifine ilişkin açıklamalarda bulundu. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümetin 2014’te ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için yüzde 3 veya 100 TL seyyanen zam önerisinde bulunduğunu belirtti. Gündoğdu, 2015 yılına yönelik de ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için yüzde 3 önerdiğini hatırlattı. Öğretmenler için 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihleri için 40+40 TL ek zam önerildiğini belirten Gündoğdu, 4C’li memurlar için aile ve çocuk yardımı ile 150 lira seyyanen zam önerisi yapıldığını söyledi. Gündoğdu, kamu çalışanlarının mağduriyetlerine ilişkin 2 gün önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e bir rapor sunduklarını anımsattı. Kendilerinin 2014 için yüzde 6+6 teklif ettiklerini ancak bu tekliften vazgeçerek taban aylığına 250 TL zam yapılması önerisinde bulunduklarını belirten Gündoğdu, hükümetin önerisine ilişkin, "Bu teklif müzakere edilebilirliğin ötesinde rakamlardan oluşuyor. Kabul edilemez rakamlar" diye konuştu.
Gündoğdu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, ’Ekonomi iyiye gidiyor’ sözlerini hatırlatarak, "Bu teklifler ekonominin iyiye gittiğini doğrulayan teklifler değil" dedi. 4C’lilerin kadroya geçirilmesini isteyen Gündoğdu, bu taleplerinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Gündoğdu, "Çağrımız, alanlara davetiye çıkaran teklif değil beklentilerimizi karşılayacak teklif verilmesidir" şeklinde konuştu. Gündoğdu, yarın saat 13.00’e kadar tekliflerinin kabul edilmesini ve imzaların atılmasını beklediklerini söyledi.
Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise, "Hükümet memurlara güzel bir bayram geçirtmek istemedi. Böyle komik bir zam teklifi ile karşı karşıya kaldık. Verilen zamlarla en düşük memura ilk 6 ay için 48 TL, ikinci 6 ay için 49 TL zam yapılacak. Diğer öneriyle de 72 TL net maaş artışı olacak" dedi.
Öğretmenlerin iki yıldır ek ödemelerinin artırılmasını beklediklerini kaydeden Koncuk, "Bu rakamlar öğretmenlerle dalga geçmek gibidir. Bu rakamlar kabul edilemez. Öğretmenlerin maaşlarına 300 TL artış yapılması gerekir" diye konuştu.
4C’lilerin kadroya alınmasını istediklerini ifade eden Koncuk, hükümetin sunduğu rakamların mutlaka revize edilmesi gerektiğini vurguladı. Koncuk, diğer konfederasyonları ortak eylem yapmaya çağırdı.
KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise hükümetin, çalışanın hakkını gasp ettiğini savundu. Özgen de diğer iki sendika başkanı gibi 4C’lilerin kadroya alınmasını talep ettiklerini vurguladı.