BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,81
ALTIN 2.436,17
HABER /  GÜNCEL

Hükümeti düşen Lübnan'ı neler bekliyor?

İngiliz basını, Hizbullah'ın çekilmesiyle düşen Lübnan hükümetine geniş yer ayırıyor. Guardian'a göre, yaşananlar zehirli bir siyasi mirasın göstergesi.

Abone ol

Bakanlar istifalarını dün açıkladı

Hizbullah önderliğindeki Lübnan muhalefeti 11 bakanını çekerek hükümetin düşmesine neden oldu.

Hizbullh bir süredir eski başbakan Refik Hariri'nin 2005'te kurban gittiği suikastı soruşturan ve kararını bugünlerde açıklaması beklenen Birleşmiş Milletler komisyonuna, hükümetin verdiği desteğin çekilmesini istiyordu.

Komisyonun, Hariri suikastından Hizbullah'ı sorumlu tutacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Guardian bu gelişmeyi şöyle yorumluyor: "Koalisyonun çökmesi, Hariri suikastının ardında ne kadar zehirli bir miras bıraktığını gösteriyor. O suikastın ardından, Suriye 30 yıldır işgal ettiği ülkeden onur kırıcı bir şekilde çıkmak zorunda kalmış ve Batı'nın desteklediği 14 Mart hareketi iktidara gelmişti."

Fakat geçen yıl yaşananların umulandan farklı olduğu da ekleniyor: "Geçen yıl yaşananlar, Suriye'nin kaybettiği nüfuzunu geri kazandığını gösterdi. Tabii bunu Hizbullah'ın asıl patronu İran ile yakın ilişkilerini koruyarak yaptı. Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail, 2005'te başlayan değişimin Şam ile Tahran'ı birbirinden uzaklaştıracağını ummuştu. Ancak öyle olmadı."

Lübnan'ı ne bekliyor?

Financial Times ise Lübnan'da hükümet düştü, bundan sonra ne olacak sorusuna yanıt arıyor.

Gazete ülkenin yakın geleceğine dair yaptığı tahminde "Hükümetin düşmesi bu küçük ve kırılgan ülkeyi uzun sürecek bir siyasi krizle baş başa bırakacak. Ayrıca Başbakan Saad Hariri'nin Sünni taraftarları ile Hizbullah'ın Şii destekçileri arasındaki gerilim tırmanacak gibi görünüyor" diyor.

Financial Times'a göre, silahlı bir yeni süreç yaşanmayabilir: "Ancak uzmanlar Lübnan'ın tek silahlı siyasi grubu olan ve 2006'da İsrail ile bir ay boyunca savaşan Hizbullah'ın, Lübnan içerisinde tekrar silaha sarılmaya gönülsüz olduğuna dikkat çekiyor. Muhalefetin hakkını sokakta aramayı deneyip denemeyeceği ise yeni hükümet kurma sürecinin başarısına bağlı olacak."