BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Hükümete kızıp istifa etti

Irak'ta Tarım Bakanı istifa etti

Abone ol

Irak Tarım Bakanı İzzeddin el-Devle, istifa ettiğini bildirdi.El-Devle, Musul'da Irak Milli Meclisi Başkanı Usame Nuceyfi ve Musul Valisi Esil Nuceyfi ile düzenlediği basın toplantısında, hükümetteki görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Musul ilinin tek bakanı olduğunu belirten El-Devle şöyle konuştu:

''Halkım, beni haklarının takipçisi olmam için Bağdat'a gönderdi. İçinde yer aldığım hükümet, 3 aydan beri haklarını talep eden halkın isteklerine karşılık vermiyor ve onları dinlemiyor. Ben, artık halkın taleplerini yerine getirmeyen bu hükümetin bir parçası olamam. Bugün meydana gelen olay, bardağı taşıran son damla oldu. Güvenlik güçlerinin, göstericilerin üzerine ateş açarak göstericileri öldürmesi ve yaralamasını kınıyorum. Halkımın arasına girerek muhalefet görevine başlayacağım.''

İSTİFA ÇAĞRISI

Basın toplantısında konuşan Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi de barışçı göstericilere ateş açılmasını kınayarak, güvenlik güçlerinin anayasaya ve yasalara saygı göstermediğini, devlet kurumları arasında koordinasyon kalmadığını savundu.

''Hükümette bulunmanın artık bir anlamını olmadığını'' söyleyen Nuceyfi, sözlerine şöyle devam etti:

''Barışçı gösteri düzenlemek, göstericilerin yasal hakkıdır. Göstericilere karşı gerçek mermi kullanılmasını gerektirecek bir şey yok. Siyasi hayatta kalmanın artık bir anlamı yok. Bugünkü olay, Tarım Bakanı ve Maliye Bakanı Rafi İsavi'nin sergilediği cesur tutum gibi tutum gerektiriyor. Hükümette kalan diğer bakanlarımız, istifalarını sunduktan sonra haklarında başlatılacak adli soruşturmadan endişe etmesinler.''

Bu arada Irak Maliye Bakanı Rafi İsavi, 1 Mart'ta Ramadi şehrinde düzenlenen Maliki karşıtı gösterilerde hükümetteki görevinden istifa ettiğini ve halkın içine girerek muhalefet çalışmalarında bulunacağını açıklamıştı.

Musul'da, Maliki hükümeti aleyhinde gösteri ve eylemlerin yapıldığı El-Ahrar Meydanı'nda düzenlenen cuma gösterilerinde güvenlik güçlerinin açtığı ateşte 2 gösterici ölmüş, 8 gösterici yaralanmıştı.